Chceme-li si doplnit bar a pustit se do umění míchaných nápojů, kromě dobře zásobeného baru se neobejdeme bez speciálního barmanského „nádobíčka“. Podívejme se, po jakých nádobách a náčiní bychom se tedy měli poohlédnout. Hlavním nástrojem barmana je šejkr Šejkr je dvoj nebo třídílná nádoba vysoká kolem 25 cm, sloužící k dokonalému promísení všech složek koktajlu. Můžeme si vybrat z kombinace skla a nerezu, případně zakoupíme celokovový šejkr. Cenové rozpětí je široké, ale počítat můžeme s cenou kolem 800,- Kč. K dostání je také designově sjednocená sada šejkr + nádoba na led. Obojí je ze silného skla opatřeného nerez síťkou, s nerezovými víčky. Šejkr pro konzervativce Neboli skleněný šejkr s návodem. Pro ty, kdo preferují jen pár koktajlů, které stále střídají, případně pro ty, kteří jsou pohodlní složitě odměřovat. Podle značek umístěných přímo na stěnách šejkru si připravíme koktajl opravdu raz dva. Koupit si můžeme šejkr se čtyřmi nebo šesti recepty na frekventované koktajly (například gin fizz, side car…). Na principu kuchyňské odměrky tak vidíme přímo na stěně šejkru například kam až nalít gin, do jaké výšky pak přidat šťávu a kam až dolít tonic. Mixér V pohotovosti bychom měli mít také mixér, protože některé koktajly můžeme připravit i v něm. Lepší než ruční je v tomto případě stolní mixér. Ledové kostky i ledová tříšť Potřebujeme zásobu ledu – a tedy tvořítka na led, zásobníky a také něco na tlučení ledu. Jemně drcený led utlučeme v hmoždíři, malé kousky se dále upraví v mixéru. Pořídit si ale můžeme také speciální mlýnek na led, který pracuje na principu ručního mlýnku na maso nebo na mák – točíme kličkou a z mlýnku do misky vypadává jemně drcený led. Pořídíme si i nerez kleště na elegantní uchopení větších ledových kostek. Skleněná nádoba na led ze silného skla je na trhu v ceně asi od 130,- Kč. Má obsah asi 0,75 litru, ale koupit si můžeme i podobnou menší tlustostěnnou skleněnou odměrku na led. Barový set Praktické jsou sady nerezového náčiní (prodávají se i s nerez podstavcem), které většinou obsahují nůž na ovoce, otvírák na lahve, cedníček a ruční drtič ledu. Struhadélka a krouhače I tyto speciální nástroje - zase nejlépe v celonerezovém provedení - musíme mít při ruce. Jemné struhadlo potřebujeme například na muškátový oříšek nebo citrónovou kůru, krouhače a vykrajovátka na tvoření dekorativních tvarů z ovoce. Někdy jsou tyto nástroje opět součástí barových setů. Míchací sklenice jsou přípravné sklenice, ve kterých některé přísady jen smícháme, bez mixování a protřepávání jako v šejkru. Z míchací sklenice nápoj teprve přeléváme do připravených ozdobených sklenek. Dlouhé barové lžičky a slámky Obojí slouží už k servírování. Koktajlové lžičky mají malý průměr míchátka a násadu až 18 cm dlouhou. Plastové i originální slaměné slámky potřebujeme k některým koktajlům, které se slámkou (případně ještě spolu s lžičkou) podáváme. -ag-