Společně s Gastronautem si vás dovolíme pozvat i na košt jiných skvělých věcí – co takhle okoštovat a vybrat nejlepší zelí? Nebo zkusit veganské jídlo. Z opačného soudku tu máme zabijačku…
Veganfest
- od 1. do 17. března 2013, Brno, region jihomoravský
Ať už jste zkušenými vegany, nebo vás prostě jen zajímá, co že to veganství obnáší, rozhodně zavítejte do brněnských ulic. Vše o veganské kuchyni se dozvíte prostřednictvím přednášek, filmů a workshopů, které proběhnou v brněnských klubech a restauracích. Zároveň budete mít možnost si vyzkoušet vaření z náhražek masa, mléka a vajec a ochutnáte mnoho netradičních chutí.
Otevření 13. ročníku Salonu vín ČR
- od 2. března 2013, Národní vinařské centrum, Zámek 1, Valtice, region jihomoravský
Již potřinácté budou mít návštěvníci možnost zhlédnout novou degustační expozici. Ta zahrnuje tři druhy degustací v různých cenových relacích a jako každý rok představuje na sto druhů nejlepších vín z celé České republiky.
O nejlepší kysané „zelé“ na Slovácku
- od 3. března 2013, Tvrz Hluk, Hluk, region zlínský
Za zvuků cimbálové muziky Pramének ochutnejte speciality z kysaného zelí a posuďte společně s porotci, který z devíti regionů (svými vzorky přispěje také jedno slovenské město) vyrábí to nejlepší kysané „zelé“. A chybět samozřejmě nebudou ani speciality z kysaného zelí.
Návštěva michelinského šéfkuchaře v restauraci La Finestra
- od 5. března 2013, restaurace La Finestra In Cucina, Platnéřská 13, Praha 1
Nechte se hýčkat lahodnými pokrmy italského šéfkuchaře Riccarda Agostini. Majitel restaurace Il Piastrino a držitel michelinské hvězdy si pro hosty restaurace La Finestra připravil Itálií provoněné sedmichodové menu, ve kterém předvede to nejlepší ze svého umu.
Znovínský košt vín 2013
- od 8. do 9. března 2013, Loucký klášter, Znojmo, region jihomoravský
Autor: Thinkstockphotos.com
Krásné prostory Louckého kláštera poskytnou zázemí pro další ročník Znovínského koštu vín. Ochutnávat se zde budou vína mnoha druhů, jmenujme například znovínská ročníková vína, pozdní sběr nebo ledová vína. Všechna vína z ochutnávek bude možné také zakoupit v prodejně vín.
Ladovské vepřové hody
- od 9. března 2013, areál pivovaru Velké Popovice, region středočeský
Akce plná dobrého jídla propukne ve velkopopovickém pivovaru již počtvrté. Podávat se budou zabijačkové pochoutky a samozřejmě také velkopopovické pivo. Chybět nebude ani tradiční řemeslný trh, hudební doprovod a předvádění lidových zvyků.
Letenské prase aneb zabijačka v muzeu
- od 9. března 2013, Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44, Praha 7
Zavítejte do Zemědělského muzea v Praze a spojte jeho prohlídku s gastronomickým zážitkem. Pochutnáte si zde nejen na zabijačkových pokrmech, ale také na masných výrobcích a dalších gastronomických specialitách. Stánkový prodej zajistí dostatečné množství tekutin, jako je víno, pivo a medovina.
Výstava vína mikulovské vinařské podoblasti
- od 9. března 2013, zámek Mikulov, region jihomoravský
Kam jinam se vydat na víno mikulovské vinařské podoblasti než do malebného Mikulova. Výstava nabídne různé vinné odrůdy, víno červené i bílé. Vyvrcholením akce bude vyhlášení těch nejlepších vín, a to hned v několika kategoriích. Občerstvení si vychutnáte v místním bufetu nebo v zámecké vinárně.
Nedělní brunch
- od 10. března 2013, Radisson Blu Alcron Hotel, Štěpánská 40, Praha 1
Už naši dědečkové lichotili babičkám a říkali jim, že oběd byl jako z Alcronu. Jestli chcete poznat, co tím vlastně mysleli, vydejte se v neděli do restaurace La Rotonde se sídlem v právě ve zmiňovaném hotelu. Podávat se budou opravdové lahůdky, jako je švarcvaldská šunka, sushi, pečená kachna se zelím a jako dezert si můžete dát třeba crème brûlée a mnoho dalších.