„Možné je dnes leccos. Ovšem čím větší nesmysl, tím větší riziko ze ztráty,“ říká zahradní inženýrka Miroslava Paclová z Hortiservisu. „Laik by se neměl pouštět zcela sám do zakládání zahrady a nákupu dřevin. Všem doporučuji obracet se na odborné zahradnické firmy a solidní školky.“ Právě proto byste měli mít aspoň základní informace o výběru a nákupu ovocných i okrasných stromů a aspoň tušit záludnosti, které vás při tom mohou potkat.

Pořídím si sad…

Nepříliš dávno se při zakládání ovocného sadu vysazovaly jen tzv. prostokořenné stromky a stále tvoří většinu produkce. Jsou to, řečeno sportovní terminologií, stromy v kategorii mladší žáci. Mají zapěstované kmínky a základ korunky. Když je kupujete, vidíte odhalené kořeny. Jsou to kvalitní školkařské výpěstky, ale nesmí zaschnout. Vysazují se výhradně na jaře nebo na podzim. Výrazně ušetří náklady například při výsadbě většího sadu. „Vřele doporučuji kupovat prostokořenné stromky v solidních ovocnářských školkách, aby stromky byly silné a zdravé, a dbát na co nejkratší dobu mezi koupí a vysazením. Rozhodně se vyhněte prodejcům na trzích a náměstích,“ zní odborná rada.

… nebo aspoň švestku

V okrasné zahradě, kam zakomponujeme jeden dva ovocné stromy pro mlsání, nechceme čekat na první třešně (meruňky, jablka…) roky. Pro tento účel se doporučují stromky kontejnerové (sportovní kategorie starší žáci až dorost). Navíc se dají vysazovat po celou vegetaci (například dítěti, které slaví narozeniny v červnu, můžete zasadit třešeň v den oslavy!).

Kontejnerové stromky mají růst delší dobu v nádobách, než jdou do prodeje. Mají založenou korunku, kompaktní kořenový systém a často již začínají plodit. Na zahradu se přesazují pochopitelně bez nádoby a musí se to dělat opatrně, aby se neporušil kořenový bal. Jsou ideální na balkónové a terasové zahrady, kde se jen přesadí z původního kontejneru do objemnější nádoby.

„Kontejnerové stromky jsou větší a silnější. Přesazením se nepřeruší jejich vegetace, rostou kontinuálně, lépe a bezpečněji se ujímají na novém stanovišti, což je jejich nepopiratelná přednost,“ upozorňuje ing. Paclová.

VÍCE SE O DANÉ PROBLEMATICE DOZVÍTE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 01/13, KDE JE ČLÁNEK O KOUPI STROMŮ (A TO DOKONCE I JIŽ VZROSTLÝCH) CELÝ.