„Protože dům nebude celoročně obývaný, považují majitelé za nutné instalovat - již nyní v průběhu rekonstrukce – zabezpečení, které jim dá jistotu, že dům bude ochráněn před případnými zloději nebo vandaly. „Jak je patrné z celého našeho seriálu, hledáme stále optimální řešení ve smyslu poměr cena versus výkon. Tak je tomu i v případě zabezpečení,“ říká majitel k této otázce. Protože rekonstrukce se přehoupla do druhé poloviny, řeší majitelé i tento aspekt. A jak budou postupovat? „Protože dům nebude celoročně obývaný a je součástí v podstatě městské zástavby, chceme mít jistotu, že víme, co se děje,“ říká majitel. Takže dům bude střežit kamerový systém napojený přes internet do vnitřní sítě firmy majitele. „Protože se pohybujeme v oblasti IT, víme, jak monitorovat celý prostor zahrady i domu. Samozřejmě s kamerovým systémem nemůžeme mimo náš pozemek, ale v podstatě máme nyní zpracovaný projekt, jak objekt online sledovat,“ upřesňuje majitel. Kromě toho bude v domě instalovaný standardní zabezpečovací systém, bezpečnostní dveře „… a v neposlední řadě jsme mysleli i na zahradu, kde budou instalována čidla.“

Kromě pocitu bezpečí jde majitelům i o pojistku, která bude tak výrazně nižší. A jak postupovat, pokud chceme takový systém instalovat, ptáme se specialisty, který projekt připravoval. „Především specifikujete, co chcete hlídat, jakou hodnotu má váš majetek a co by ho potencionálně mohlo ohrozit. Jinak se řeší zabezpečení, pokud máte v domě umělecká díla, méně náročné pak je „klasické“ zabezpečení, kdy vlastně řešíte hlavně vandalismus a dejme tomu krádeže běžného vybavení,“ upřesňuje specialista na zabezpečovací systémy. V případě této rekonstrukce budou do fasády integrované mikrokamery, připojené na zabezpečený web, instalují se čidla a samozřejmě dobré bezpečnostní dveře. Na oknech budou bezpečnostní fólie proti rozbití. „Celková cena takového řešení se pohybuje kolem sto tisíc korun a podle mého cena odpovídá tomu, co majitelé od daného řešení požadují. Za zabezpečení samozřejmě můžete utratit mnohem více,“ říká specialista.

Naše tipy: Na webu dnes existuje celá řada informačních zdrojů k problematice zabezpečení budov: od webů jednotlivých výrobců, přes různé specializované portály. Věnujte čas tomu, co vlastně potřebujete a chcete.

Oslovte odborníky a nechte si vypracovat několik nabídek, jak by zabezpečení vašeho domu řešili profesionálové. Ověřte si ceny za nabízené komponenty i hodinové sazby za práci techniků, kteří budou váš projekt realizovat.

Jak připojit dům na pult centralizované ochrany nebo váš zabezpečený web:

  • Prostřednictvím pevné telefonní linky
  • Prostřednictvím GSM linky
  • Bezdrátově pomocí vysílače (vysoké náklady na realizaci)
  • Optickým kabelem (mimo velká města prakticky nedostupné)

Příště Začínáme řešit interiér

Foto: www.thinkstock.cz