Základem elektronických hlídačů je zabezpečení vstupů do objektu. Čidla otevření oken, dveří či jejich rozbití by neměla nikdy chybět. Princip je krásně jednoduchý – založený na magnetismu a vodivosti. Ale nejen dveře a okna v obálce domu by měla být zabezpečena. Může se stát, že zloděj dokáže systém překonat (lidská vynalézavost v tomto oboru nezná mezí). Ovšem třeba to, že zabezpečení bude i na dveřích vnitřních nebo dokonce na dveřích skříně, může zloděje silně překvapit.

Rady odborníků tak zní – zabezpečte jasné možné vstupy do domu. Uvnitř pak vytvořte jakýsi vnitřní obranný kruh, který by měl být překvapivý třeba tím, že zabezpečovací zařízení bude na obou stranách dveří, takže při přemostění jednoho čidla se spustí druhé.

Pozor pohyb!

Trochu větší problém je s pohybovými čidly. Jejich konstrukce je založena na mikrovlnném nebo infračerveném záření. Pokud se v daném rozsahu jejich čidel něco pohne, vznikne poplach. Samozřejmě, že je třeba v době nepřítomnosti nemít v bytě pohybující se zvířata (i nechtěná), vlající záclony nebo špatně držící dveře u staré skříně, které se znenadání otevírají. Nastavení čidel je sice možné, ale jejich vyladění je opravdu někdy trochu složitější – jaký zaměřit správný úhel, jakou výšku, kam uložit zařízení apod. Přesto je pohybové čidlo asi nejbezpečnějším a nejrozšířenějším systémem hlídání.

Laser jako ve filmu

Ovšem jednou ze zajímavých možností je zabezpečení laserovými paprsky. Velmi nenápadně, a přitom účelně můžete zabezpečit své domy laserovými paprsky. Ty mohou sloužit na principu jejich přerušení, ale i spuštění. Většinou se používají takzvané podlahové laserové sítě nebo složitější prostorové. Výhodné je například instalovat takové senzory do různých výšek, aby nebyly tak snadno zjistitelné, například při zvíření prachu apod. Zabezpečení laserem je už ale hodně drahá verze vašeho bezpečí.

Vidím vás

Informace o nezvaném návštěvníkovi vám může poskytnout i kamera. Speciální kamerové systémy připojené k centrálnímu pultu nebo do internetu (viz tabulka) se spouští podobně jako pohybové senzory, ale nemusejí vytvářet hned poplach. Majitel dnes může pomocí aplikace v mobilním telefonu nebo v počítači vidět, zda se jedná o poplach planý, nebo zda jde opravdu o vloupačku.

Záznam z kamerového systému může také sloužit jako materiál pro odhalení a usvědčení pachatelů. Kamery umístěné vně objektu mohou zloděje už odradit. Ovšem pozor na zákony. Nelze totiž snímat všechny lidi pohybující se například po chodníku nebo u vašeho vchodu. Na to byste museli mít povolení od policie a Úřadu na ochranu osobních údajů. Záznamy z takových kamer se pak musí dlouhou dobu skladovat, než mohou být přemazány… Prostě hromady právních problémů. Proto je lepší zaměřit kamery přímo od ulice ze sloupu na dům apod.

Interiérové kamery, které nemusí mít takovou ochranu proti vodě a prachu, jsou levnější a mohou být instalovány prakticky kdekoliv. Jsou typy pevné pod strop, ale i malé kamerky umístitelné na noční stolek, kde se snadno schovají za noční lampičku apod.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 3/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.