Hned na začátek vás nalákáme na to, že tenhle projekt studia Fortunen AS získal v roce 2016 světovou cenu architektů. Svým konceptem totiž reflektuje prostředí, kulturu a efekt okolí tak, jak si to vyžaduje, to vše v moderním a neopakovatelném habitu.

Foto: Steinar Skaar Autor: Oficiální zdroj Foto: Steinar Skaar Autor: Oficiální zdroj

Řeka Storelvi se v Norsku vlní částečně agrikulturní krajinou, částečně severskou divočinou. Následně se zaboří do terénu, aby se ve dvoustupňovém vodopádu zřítila o velký kus níž. Norská turistická centrála si uvědomila, že je třeba připravit lidem zázemí, aby tuto krásu neničili svými exkrementy. A tak zadali architektonické kanceláři Fortunen AS vybudovat zázemí. Přímo na břehu řeky vznikla stavba, která zaujme ohromnými svislými okny s průhledem přímo do vody.

Ostrý krystalový vzhled budovy podtrhuje i volba materiálů – přiznaný beton a v pásech ložená nerezová ocel. Je to tak signifikantní v tomhle terénu plném ostrých kamenů protkaných žilami křemene. Od tohoto parkoviště pak vede různorodá cesta, na které opět velmi typicky pracoval tým šerpů z Nepálu, kteří kámen po kameni vytáhli materiál potřebný k vydláždění až nahoru.

Součástí okolí sociálního zázemí je pak samozřejmě parkoviště nebo piknikové a odpočinkové místo. Prostě komplexní řešení problému dané lokality.