Mederův dům nebo také Mederhaus stojící v historickém centru Žatce představoval hodnotnou ukázku pozdní gotiky, v 18. století došlo k jeho barokní přestavbě. Od 30. let 20. století ale začal chátrat a na přelomu tisíciletí stál na pokraji zániku. V době, kdy se Spolek Mederova domu pustil do boje o jeho záchranu, z původní stavby existovaly sklepy, část konstrukcí přízemí a prvního patra. Chyběla střecha, spalné horizontální konstrukce byly zničené, neexistovaly výplně, omítky v exteriéru i interiéru byly z velké části opadané a interiér zarostlý vegetací.


V roce 2016 se Petr Antoni, předseda spolku (který je vlastníkem objektu), pokusil získat finanční prostředky na obnovu. Samotná rekonstrukce odhalila řadu objevů, například dřevěné prvky dendrochronologicky datované do roku 1356 nebo 1380, fragmenty gotických omítek s terakotovými nátěry ze 14. století, pozdně gotické dlažby nebo mince ze 16. a 17. století.
Ještě počátkem roku 2020 došlo ke zřícení střední nosné stěny a klenby sklepa a k propadu podlahy ve vstupní síni. Nicméně i tuto katastrofu dům přežil a koncem roku 2020 byl zkolaudován. Záměr i rekonstrukci ocenil také Národní památkový ústav v rámci soutěže Patrimonium pro futuro, v kategorii Záchrana památky. Více o samotné rekonstrukci a také o budoucnosti domu se dozvíte na www.mederhaus.cz.