Ze soutěže Patrimonium pro futuro, pořádá Národní památkový ústav, ročník 2017, Zvláštní ocenění generální ředitelky

V letech 2014–2016 prošel dům celkovou obnovou. Znamenala opravy interiérů, konzervaci a doplnění historických omítek a rekonstrukci dochované mladší pokojové výmalby místnosti v patře z 19. a počátku 20. století. Zásadní objev představuje nález renesančních záklopových trámových stropů ve dvou místnostech, gotického okna a sedlového portálu. Kvůli maximální záchraně celých souvrství výmaleb se přistoupilo k jejich konzervaci a překrytí separační vápennou vrstvou. V místnostech byly provedeny přesné malířské přepisy vybrané výzdoby. Restaurování a prezentování nálezů se omezilo na kvalitní vybrané části.

Uskutečnil se také restaurátorský průzkum spolu s obnovou nalezených renesančních trámových stropů. Trámové stropy v přízemí i patře zůstaly odkryty pouze tam, kde na podhledech nebyla mladší výzdoba. Výrazně se proměnila i hlavní renesanční fasáda objektu s malovanou rustikou, polychromovanými kamennými prvky a vstupními dveřmi a vraty provedenými podle dochované ikonografie a dobových předloh. Dvorní fasády byly obnoveny s pomocí vápenné technologie a doplněny dřevěnou otevřenou pavlačí, jejíž původní konstrukce se nedochovala.

Další zajímavosti o třiceti obnovených památkách můžete najít v knize Na věčnou paměť, pro slávu a vážnost z vydavatelství NPÚ.

Tento

Tento článek jste si mohli přečíst v časopisu Dům & Zahrada 1/2020.

Zdroj: Národní památkový ústav