Kdysi měla hlava rodina doma vlastní salon, později pracovnu, a to bylo její útočiště, které si zařídila po svém. Single domácnost pro jednoho se v tomto nijak neliší – muž rozhoduje o vybavení svého domova. Přesně podle svého gusta.

Barvami se šetří

Až na výjimky milující exotiku se pánové většinou drží při zemi. Alespoň co se týká barev. U nich doma se nosí černá, šedá, hnědá a vůbec tmavší barvy, ty však klidně použijí v ostrém kontrastu s bílou, béžovou a někdy i výrazným tónem nebo aspoň akcentem (aby to nebyla nuda).

Skutečné i jen jako

Muži dávají přednost reálným materiálům, raději se posadí na koženou sedačku, nechají odkrytou cihlovou zeď a spolehnou se na pohodlnou dřevěnou postel. Nicméně tohle řešení se nedá vždycky použít, pak není ostudou vsadit na imitace. Jednak jsou velice věrné (například stěrka napodobující beton), za druhé interiér dokážou oživit (dřevodekory nejen na nábytku) a mnohdy ještě přidají něco navíc (snazší údržba).

Otevřenost. Ale ne vždy

Právě úklid se stává dalším faktorem, který u nich doma hraje roli. Až na výjimky se muži v uklízení nevyžívají. Zjednodušit život pomáhají hladké plochy a méně profilovaný nábytek. Podle potřeby kombinují uzavřený a otevřený úložný prostor. Například v pracovně je fajn mít vše potřebné na očích, otevřené police a regály přijdou vhod, ale stůl by měl mít aspoň jednu uzavíratelnou zásuvku. Totéž může platit pro knihovnu v obýváku. Něco jiného pak bude kuchyně nebo vstupní prostor, kde se uzavřený nábytek vysloveně nabízí. Pomineme-li muže-sběratele, většina ostatních je raději, když není nikde nic moc zbytečně vidět (kdyby na to přišlo, schovají i baterii do kuchyňského dřezu).

Technologie vítězí

Není to rozmar, ale přirozenost, muži mají k nejrůznějším technickým hračkám blízko už od dětství. Využívají drobné prvky, chytré spotřebiče i sofistikované systémy, a v tom by se od nich ženy mohly učit. Mnoho lidí bez ohledu na pohlaví tráví v práci příliš času, a technologie můžou usnadnit život všem. Mezi drobnosti patří bezdrátové nabíječky, proměna teploty světla jedním klikem nebo dotykem nebo pracovní stanice, díky níž se u počítače už nikdo nebude hrbit. Robotický vysavač je jasnou volbou stejně jako digestoř „komunikující“ s varnou deskou, hodí se i parní pračka (jen to prádlo nikdo nevyndá ani neuloží) a samozřejmě také domácí kino s perfektním obrazem i zvukem. A což teprve chytré řízení domácnosti, kdy se jedním systémem ovládá nejen zabezpečení, ale třeba i světla, stínění, kontrola nad spotřebiči…

Dekorace prakticky

Každý interiér je něčím charakteristický, i muži tomu svému vtiskují originalitu. Dekorace mají buď skrytý význam, třeba je to památka na rodiče nebo suvenýr z cest, nebo představují zpravidla dva v jednom (jsou praktické a ještě zdobí). Například fototapeta hezká na pohled současně supluje velkoformátový obraz. Zajímavě prolamovaný stolek představuje malé odkládací místo, jindy poslouží místo podnožky a ještě zastoupí roli interiérového solitéru. Mnoho mužů totiž přemýšlí tak, aby se jim zařizovací předměty skutečně hodily, proč přeplňovat domácnost cetkami. Tedy, až na kategorii zvanou “vetešníci“, kteří domů snesou kdeco, a pak ani nemají kam složit hlavu. Ale to už je zase jiný příběh.