Šatna je bezpochyby nejideálnější řešení k ukládání věcí, ale vyhradit pro ni jednu celou místnost si většina z nás dovolit nemůže. A tak nezbývá, než uložení našich svršků vyřešit jinak. Prvkem, který nám poskytne dostatek prostoru, a přitom interiér nezatíží – nebude ho hyzdit, je vestavná skříň. Místo pro ni najdeme všude. Ať už bydlíme v domku v satelitním městečku, v paneláku nebo ve staré zástavbě rodinných domů.

Nejvýraznějším prvkem vestavné skříně jsou dveře. Ty nás budou při jejím výběru zajímat nejvíce. Jejich základ je tvořen ocelovým nebo hliníkovým rámem, do něhož je zapuštěna požadovaná výplň – lamino, dřevo nebo dýha, zrcadla, případně čiré, mléčné nebo barevné sklo. Ocelový rám vyjde levněji, hliníkový je dražší, ale má lepší užitné vlastnosti.

Zařízení na míru

Nad úložnými prostory, stejně jako třeba nad kuchyní a rozmístěním zásuvek či vypínačů, je samozřejmě dobré přemýšlet již u projektu. Při pohledu na něj si můžeme představit, jak dům zařídíme – od obýváku přes kuchyň, dětský pokoj, ložnici až třeba po pracovnu či předsíň. U výrobců skříní na míru si pak necháme poradit a pro lepší představu připravit návrh v 3D grafickém vizuálu (tuto službu nabízí například Indeco).

Podle svého gusta

Podle svého gusta si můžeme vybrat nejen materiál, jeho barvu a výplň dveří, ale také to, jak budou skříně vypadat uvnitř. Navrhnout si lze, kde a jak budou umístěny sukně, kalhoty, halenky, košile, pásky, prádlo, ponožky, ručníky a jiné, i v jaké výšce nám vyhovuje, aby ošacení viselo či leželo, a kam si chceme ukládat své věci – na police, do zásuvek. Ke skříním je dodáváno i množství doplňků, jako například sklopné tyče, různé držáky, věšáky či drátěné koše a výsuvné police. Díky široké šále vnitřního vybavení lze mít věci v ní opravdu důmyslně a přehledně uspořádány. Zadarmo to ale samozřejmě není.

Cena vestavných skříní se počítá od běžného metru a odráží se v ní materiál, ze kterého je vyrobena, vnitřní vybavení (to má na cenu největší vliv) i způsob otevírání dveří. To může být vyřešeno klasickým způsobem – dveře se otevírají dopředu - do prostoru (nejméně praktické řešení), dále můžeme mít dveře posuvné, zlamovací, kdy se dveře skládají do harmoniky, nebo i kombinaci několika způsobů.

Barevné trendy

Světovým trendem je v současnosti jednoduchá dokonalost navíc násobená světlými barvami. Z povrchové úpravy materiálů to je například, kromě velmi elegantní bílé a barvy bílé kávy, také ořech, dijon nebo dub. Tyto povrchové úpravy se doporučují použít do místností, kde pobýváme ve dne. Zde působí radostným a optimistickým dojmem. Zároveň jsou ale vhodné i do jiných místností, které je třeba zesvětlit nebo v nich evokovat přírodní harmonii. Jejich výhodou je, že všechny světlé odstíny lze kombinovat s různobarevnými tmavými doplňky.

Příkladem může být použití neprůhledných skel jako výplň dveří. Velmi moderní jsou barevné odstíny jako červená a oranžová, šedá a tmavě hnědá nebo barva limetky.

Pro více místa a větší přehled

  • Sezónní věci, které momentálně nebudeme potřebovat, uložíme do nejvyšší části skříně.
  • Sezónní věci uzavřeme nejlépe do vakuových pytlů. Takto uložené nezaberou mnoho místa a budou chráněné před dotěrnými moly.

-td-

Foto: Indeco