počítejme, že i v hypermarketech narazíme na něco, co se týká zahrádky, na každém kroku, třeba v oddělení odborné literatury. A odsud už je to jenom skok do zahradnických potřeb, které by v pořádném obchodním centru neměly chybět. Jenže už cestou domů nám to nedá, a tak naše první kroky zamíří na zahrádku, která má pro nás nějaké překvapení po celý rok.

Zelenina v každé době

Nejprve se podíváme na to, co nám ještě roste. V tuto dobu je to růžičková, ale též kadeřavá kapusta, které obložíme chvojím, abychom je ochránili před holomrazy. Spolu s nimi ochráníme také špenát, polníček, zimní salát a další zeleninu vegetující i v zimním období. Samozřejmě si je tady nenecháme na parádu a budeme je postupně dle vlastních potřeb sklízet. Snažíme se však k tomu vybrat suché počasí, kdy nemrzne, a po vyjmutí můžeme jámu opět pečlivě zahrabat hlínou.

Zimní hnojení

Úplně sklizené záhonky lehce zryjeme a rozhodíme na ně kompost, popřípadě i trochu kostní moučky. Do většího hnojení se ale pouštět nebudeme. Voda by hnojivo vyplavila, takže by bylo všude možně, jen ne tam, kde ho nejvíce potřebujeme.

Vitaminy z domova

V době, kdy se plně nemůžeme realizovat uprostřed záhonů, můžeme své pěstitelské pudy ukojit při pěstování rychlené zeleniny. Bude to například mangold nebo kadeřávek, jejichž kořeny zasadíme do větší nádoby, důkladně zalijeme a postavíme na světlé místo, kde se pohybuje teplota mezi 10 °C a 18 °C. Ke sklizni použijeme mladé lístky, které jsou velmi jemné chuti. Čekanku naproti tomu budeme rychlit ve tmě a v teple. Uložíme ji do nádoby s rašelinou a budeme přiměřeně zalévat, dokud neobrazí.

Vršíme hromádky

Také v ovocné zahrádce si uděláme trochu pořádek. Především by mělo zmizet všechno rozházené listí a další zahradní odpad. S největší pravděpodobností najdou své místo na hromadě kompostu, kam lze ukládat po celý rok. Může sem přijít také popel, ale pouze ze dřeva, pozůstatky spáleného uhlí nebo koksu patří výhradně do popelnice.

Rozhodně nemusíme mít strach, že budeme mít zahrádku plnou hromad, jako by zde řádil obří krtek. Starší proleželý kompost totiž můžeme i teď výhodně použít k ochraně kořenů před mrazem a současně něco rozhodit mezi keříky bobulovin. Určitě se ho sem vejde hodně. Jahodníkům a velkoplodým borůvkám zase prospějeme tím, že je pečlivě obložíme chvojím.

Čistíme zahrádku

Na prosvětlovací řez je v tomto čase ještě brzy, a proto ho raději odložíme na příští měsíc. Přesto i teď máme jedinečnou příležitost zahradu provzdušnit a zbavit se odumřelých, nemocných či odplozených dřevin.

Není-li dřevo napadeno škůdci, můžeme ho použít na otop. Nejprve ho rozřežeme na polínka, která uskladníme na vzdušném, ale chráněném místě, nejlépe podél domovní zdi. Se spálením nespěcháme, kvalitní krbové dřevo má být dva roky staré.

Hrátky se zvířátky

Teď, když všechno zelené zmizelo a na zahrádce je vidět z rohu do rohu, můžeme svoji pozornost zaměřit také na plot. Bude-li v něm více děr, než je třeba, přijdou nás s největší pravděpodobností navštívit zajíci či jiná lesní zvěř, která na ovocných stromech dokáže udělat poměrně velké škody. V případě, že okolo pozemku vůbec žádný plot nemáme, měli bychom alespoň drátěným pletivem obehnat spodní části kmenů.

Sýkorkám a dalším opeřencům, kteří se již stali trvalými hosty naší zahrádky, můžeme pro změnu připravit krmítko, kam jim budeme sypat slunečnicová semínka a zavěsíme na něj i trochu loje. Domeček však musí být umístěn dostatečně vysoko a na takovém místě, aby k němu nemohly kočky.

Řežeme rouby

Abychom však na zahradničení úplně nezapomněli, můžeme si nařezat rouby peckovin, pro jejichž odběr je teď nejvhodnější čas. Budeme je vybírat především ze slunných míst na vrcholku koruny, ale ukládat do země na zcela opačnou stranu, kde sluníčko pokud možno vůbec nesvítí. Vzhledem k tomu, že je použijeme nejdříve v dubnu, musíme dbát, aby nám nezačaly předčasně rašit. Každý roub by měl být alespoň 15 cm dlouhý, se třemi až pěti dobře vyvinutými „spícími“pupeny.

-ra-Foto: www.profimedia.cz