Pan stavbyvedoucí volal nejen mně, ale i manželovi. Do SIKA nevolal, ale asi i tam by si ho vyslechli. Prý toto ještě nezažil, aby pokládal koupelnu a na zem i zeď dával dlažbu. Prý se do toho špatně řeže. Takhle na mě útočil asi pět minut. Já to samozřejmě nevím, jak se s tím pracuje, kdybych to věděla, už mám obložené koupelny všechny! Jenže ta koupelna bude KRÁSNÁ, protože design a barva bude sladěná. A při nákupu mi bylo úplně ukradený, jestli se do toho bude dobře, nebo špatně řezat!

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

On mi to i v Siku pan Havel říkal, že budou možná obkladači šílet. Nebo to chce mít pořádný vercajk a ocelové nervy. Druhý den to vyprávím kamarádce, která se hodně vyzná v dlažbách i obkladech a potvrdila mi má slova – to se holt teď už tak dělá, že se dává i pořádná tvrdá tlustá dlažba na zeď, jen ti obkladači se s tím nechtějí dělat.

Takže máme rozdělanou jednu koupelnu - tu horní a také horní záchod. Prý to hrozně pomalu schne, takže nemohou postupovat tak rychle. Kdyby nezačali dělat koupelny v listopadu, ale v létě, mohli to mít již postavené a my dočerpanou hypotéku! Prý by bylo dobré, kdybychom začali topit. A jak? Topit začneme, až dorazí čerpadlo. Příprava na umístění radiátorů je hotová, stěny naštukované, nabílené, vše natřeno a připraveno na tu velkou slávu.

Téma: pec

Pecař teď byl týden jinde, takže pec čekala na dokončení a vysychala. Už zbývá jen doobložit stěny, zasadit indukční desku, vložit mikrovlnnou troubu a já musím koupit normální troubu. Tu, co jsme měli vybranou k těm spotřebičům, už obchod nedodal a já teď přemýšlím nad nějakou retro verzí, protože ta pec je opravdu krásná. K tomu to kování a kachle! Třeba mi Ježíšek nadělí, že si o Vánocích rozděláme oheň a poválíme se s mým mužem na peci.

Zedníci si v peci chtěli už zatopit, když jim to neschne. Ale pan Maršík je hnal, ať mu na pec vůbec nešmatají, že si přiveze zbytek kachliček a do pátku ji dostaví. Pak nám ji v sobotu představí a naučí obsluhovat.

Téma: sádrokartony

Tak tady chlapci také nikam nechvátají. Tento týden měli zase nějakou pauzičku, ale stropy v podkroví už přeci jen začaly vypadat jinak. Chybí už jen strop nad schodištěm a trochu to vytmelit a vybrousit. Čím déle to budou dělat, tím později dorazí faktura. Plánujete příští rok stavět vlastní dům? Chtěli byste se podělit o své zážitky v pravidelném seriálu, jako paní Králová? Budeme rádi, když nás budete kontaktovat na e-mailu cech@sanoma.cz. Zato zednická parta pohnula dole se štukováním. Během toho, co se jejich vedoucí vztekal v koupelně, tak naštukovali celý spodek a teď už chybí jen v ložnici stěna po původních dlaždičkách, kde dřív byla kuchyň. Jenže ložnice je narvaná k prasknutí materiálem na ty koupelny, takže se tam zase nedá až tolik moc chodit, natož něco udělat.

Téma: topení

Mysleli jsme s manželem, že se jen tak čerpadla nedočkáme, a ono prý dorazí zítra. Takže se bude napojovat a topit. To budou kluci zednický rádi a myslím, že i všichni řemeslníci u nás teď budou pracovat mnohem radši. Protože nohy by měly být vždy v teple. Já jsem moc moc zvědavá, jestli to půjde bez zádrhele. To se prostě zapojí nějaké čerpadlo a najednou budou hřát a topit radiátory? Aniž by se někde rozpálilo polínko?

Téma: zahradničení

Sice nám pořád ještě zrají rajčata, ale jinak už zahradu moc neřeším. Zato manžel je akční. Naměřil mi další dva (v létě slíbené) záhony, tchán domluvil novou várku hnoje a na jaře budu mít dvakrát tolik místa na svoje pěstění zeleniny. Mně by se líbily záhony vyvýšené, ale nechci ho dráždit. Teď měl ty starosti s topením, tak nevím, jestli by mi chtěl stavět hrady a zámky na zahradě. Dále doplníme hnůj do skleníku, aby i příští rok byla úroda veliká (stále pilně rozdávám skleničky s feferonkami – zatím dobrý, všichni žijí), a já vybírám a studuji stromy ořešáky, neboť už je čas! Stále si nejsem jistá místem, ale protože fotbalové hřiště na zahradě neplánujeme, asi to někam vyjde. Jestlipak víte, že se letos urodilo málo ořechů? Alespoň u nás. Tchán měl vždy několik bedýnek a letos je to bída. Sotva bude na vánoční cukroví. Protože musíme být co nejvíce soběstační, musíme se starat. Pak už jen políčko brambor a zelí, a prasátko do sklepa nebo do stále nedokončené hospodářské budovy. Ano, už sháníme nové tesaře a pokrývače, ten, co nám měl dostavit střechu, nějak asi zapomněl!

A bude dobře a krásně teplo u Králů!