V blízkosti lesoparku Troja, botanické a zoologické zahrady v Praze 8 vznikne do roku 2005 na 170 bytů. Společnost Finep&partners zde tento měsíc zahájila výstavbu nového bytového areálu. Ke koupi jsou byty od 1+kk po 5+1 v ceně od 33.000 korun za metr čtvereční. Výběrové řízení na dodavatele stavby vyhrála firma Unistav. Hodnota zakázky činí 290 milionů korun.

Velikost bytů se pohybuje od 33 metrů po 170 metrů čtverečních. Ke všem bytům patří terasa, lodžie a balkon nebo předzahrádka. "Raritou jsou travnaté střechy, které jsou součástí některých bytů," řekl předseda představenstva Michal Kocián.

V objektu se bude nacházet bazén, fitness centrum a kavárna. "Jednou z předností projektu je, že Bydlení Mazanka je koncipováno jako ohraničený prostor s jediným vstupem přes recepci s ostrahou," řekla mluvčí firmy Petra Máchová.

Dosud si lidé koupili téměř třetinu bytů. Firma nabízí možnost zaplatit 15 procent kupní ceny bytu a zbytek pokrýt hypotékou, kterou sama vyřídí.

Vedle tohoto projektu společnost minulý týden ohlásila stavbu největšího bytového projektu po roce 1989. V pražských Vysočanech chce do tří až čtyř let postavit přibližně 2000 bytů. Do tohoto projektu pod názvem Nová Harfa vloží přibližně dvě miliardy korun. Cena většiny bytů by prý neměla přesáhnout 30.000 Kč za metr čtvereční.

Více než 1200 bytů na Zahradním Městě začal stavět další z předních stavitelů bytů Central Group. Nejlevnější byt zde stojí zhruba 872.000 korun. Za tuto cenu zájemce získá 1+kk o velikosti 27 metrů čtverečních. Nejdražší byt o velikosti 136 metrů čtverečních přijde na více než pět milionů korun.

Další bytový projekt vzniká v Nových Butovicích. Objekt se 178 byty a 21 patry se stane nejvyšší obytnou budovou v Praze. Dokončení stavby plánuje společnost Metrostav na konec letošního roku.

Loni se podle statistiků začalo v republice stavět přes 36.000 bytů, což byl největší počet zahájených staveb bytů od roku 1990. Počet dokončených bytů, jejichž počet loni činil 27.000, však podle odborníků stále není dostatečný. -čtk-