Zahajovaná výstavba bydlení v USA se v srpnu podle očekávání z předchozího maxima výrazně snížila. Na nový rekord však vzrostl počet vydaných povolení na stavby v klíčové kategorii, oznámilo americké ministerstvo obchodu.

Proti předchozímu měsíci klesl počet zahájených staveb o 3,8 procenta na celoročně přepočtených 1,820 milionu. V červenci se tento ukazatel dostal na 17leté maximum 1,892 milionu a ekonomové pro srpen čekali pokles v průměru na 1,825 milionu.

Srpnový pokles může být známkou počínajícího ochlazování trhu bydlení pod tlakem postupného zvyšování hypotečních sazeb z dlouhodobých minim. Meziročně však byl počet zahájení staveb stále ještě vyšší o 11,7 procenta.

Sílu trhu potvrzují i údaje o prudkém růstu nově vydaných stavebních povolení, měřítka budoucí stavební aktivity. Jejich počet stoupl o 4,8 procenta na 1,886 milionu, nejvýše od prosince a výrazně nad očekávaných 1,803 milionu. V největší kategorii jednogeneračních domků vzrostl počet vydaných povolení o 2,9 procenta na nový rekord 1,475 milionu.

Ekonomové vysvětlili růst vydaných povolení rovněž začínajícím trendem zvyšování úroků. Budoucí stavebníci si urychleně zajišťují potřebná povolení, aby stihli období, kdy jsou sazby hypotečních úroků ještě nízké.

Sektor bydlení byl v hospodářském útlumu posledních dvou let jedním z motorů americké ekonomiky. Poháněly jej hlavně rekordně nízké hypoteční úroky pod úrovní šesti procent. -čtk-