Na prvky dětských hřišť je nejlepší se jít podívat, prohlédnout si jejich bezpečnost, systém sestavení, velikost a nechat dítě si všechno vyzkoušet. To platí pro dřevěné závěsné houpačky, kolotoče, skluzavky i šplhadla. I plastové dvojhoupačky, skluzavky a domečky pro nejmenší děti musí vždy být kvalitní – pevné, odolné proti prasknutí, bez škvír, z hygienicky nezávadného materiálu.

TIP: Větším dětem ponecháme kus místa na zahradě jenom pro ně, nic moc upraveného. Místo, kde se mohou schovat před světem a rozvíjet svou fantazii. Ideální je zahradní kout s křovím, chýší a stromem, na který mohou lézt nebo si na něm vybudovat chatku a zavěsit šplhadlo.

Nejen nafukovací hrad

Nápaditost nafukovacích předmětů je nekonečná, a tak dnes můžeme dětem na zahradu pořídit nafukovací domečky, skluzavky, hrady, skákadla, bazénky i nafukovací sportovní náčiní. Existují i celé nafukovací sportovní plochy: hřiště, bazén nebo ring. Není nutné kupovat všechno, protože větší atrakce si můžeme třeba na narozeninovou oslavu pronajmout od specializované firmy.

Nebezpečná voda

Největším lákadlem pro malé i větší děti je v létě na zahradě především voda. Ať si pořídíme plavací jezírko, nebo bazén, jakmile je máme, přibývá nám tím okamžikem velká zodpovědná práce, nonstop hlídat děti. O něco větším nebezpečím pro ně bývá obvykle bazén s kolmými stěnami než jezírko s polopevnými písčitými břehy. Když ale dítě spadne do vody, lekne se, začne se topit a pomoc není ihned nablízku - je jedno, kam spadlo. Nebezpečný je také nadzemní bazén se schůdky, i když na ten je alespoň možné instalovat ochrannou mříž jako pasivní bezpečnostní prvek. Na začátku letní sezony opět důrazně připomínáme: dítě nesmí zůstat nikdy bez dozoru!

Aby zahrada zůstala uklizená...

Na zahradě by děti měly po hře uklidit stejně jako ve svém pokoji; po hře by měly z trávníků zmizet hračky i sportovní náčiní. Pálky, sítě, rakety, míče, švihadla mohou najít své stálé místo ve velké dřevěné nebo plastové zahradní bedně nebo na regálu v chatce. Hračky si malé děti schovají před deštěm i v dětském domečku, kam je mohou převážet třeba na dřevěném vozíku.