O jeho velikosti rozhoduje velikost zahrady, kterou hodláme obětovat, a finanční prostředky, které chceme proinvestovat.

Nafoukněte…

Pro neposedné děti jsou ideální nafukovací hračky. Na zahradu si je můžeme pořídit nejčastěji v podobě hradů nebo zámků. Výhodou je jejich bezpečnost. Ačkoliv v nich dítko skáče a jinak skotačí, vždy dopadá do měkkého a proti vypadnutí je chráněno sítěmi. Nevýhodou je nutný přívod elektrické energie zajišťující chod kompresoru, který stále udržuje skákadlo nafouknuté. Vedle své prvotní funkce, tedy skákání, pohupování, balancování atd., bývá hračka umně doplněna o další atrakce jako například basketbalový koš, skluzavka, síť ad. Výběr se vedle vzhledu a rozměru řídí hmotností, kterou je hračku možno zatížit.

Starý dobrý plast

Hračky z plastu jsou odolné vůči nepřízni počasí, nejsou těžké ani závadné pro děti a příznivá bývá také jejich cena. Co víc si přát? Stačí tedy jen vybrat. Mezi nejoblíbenější patří domky, ve kterých si naši potomci budují skrýše. Oblíbené jsou i skluzavky, houpačky, prolézačky ad. Při jejich koupi vyzkoušejte odolnost, zejména pohyblivých částí a spojů, které jsou vysoce namáhány, a které by se mohly brzy poškodit. Hračku nelze vyfouknout a schovat, proto se při výběru maximálně soustřeďte na prostorové možnosti. Nemůžete-li ji nechat celoročně na zahradě, pak přemýšlejte, kam ji na zimu schováte. Vodítkem by měla být také využitelnost, tedy zda hračka není jen na jednu sezonu. Ideální je, když si s ní bude hrát i dalších několik let.

Ven i dovnitř

Na trhu jsou nabízeny i menší hračky, vhodné nejen na zahradu, ale dobře mohou posloužit také doma. Tedy tam, kde na ně budete mít alespoň trochu místa. Patří sem například domečky napodobující stan. Mají speciální ohebnou konstrukci a tenkou látku se síťkou. Dovnitř se zpravidla sypou plastové míčky, ve kterých děti rády lezou. Lehká konstrukce umožňuje snadný přesun mezi interiérem a exteriérem. Praktické koneckonců může být i menší pískoviště, které ovšem pro tentokrát můžete na zahradě použít jako malý bazének a doma si v něm ratolest může hrát s hračkami. Ve vymezeném prostoru se cítí bezpečněji. Existuje řada dalších drobností, se kterými se děti dostatečně zabaví, je jen na rodičích, co dítku dopřejí a co ne.

Lezení, houpání, klouzání…

Pořídit můžeme na zahradu sestavy ze dřeva. Oproti předchozím variantám mají velkou výhodu v bytelnosti. Jsou pevné i odolné a na zahradě mohou být celoročně. Díky jejich konstrukci i váze se nemusíme bát, že by je někdo ze zahrady ukradl. Vedle standardní skluzavky a rozhledny mají například menší lezeckou stěnu, síť na lezení, houpačky ad. Nejsou vybaveny žádným záchranným systémem (sítě, stěny), proto jsou vhodnější pro větší děti, případně jim pod náročnější části můžeme měkké doskočiště pořídit.

Vhodné umístění

Hrady, zámky, domečky, houpačky a další hračky, které hodláte pořídit svým dětem na zahradu, umístěte tak, abyste v případě vašeho pobytu v domě na děti stále viděli. Zároveň by sestava neměla být na přímém slunci, aby se děti při hraní nespálily.

Foto: www.isifa.com