Malý řadový dům z 30. let minulého století prošel rekonstrukcí, která se snažila co nejvíce respektovat původní stav a současně neprostorný dům rozšířit o místnost obývacího pokoje proskleného do budoucí zahrady. Před dokončením rekonstrukce byli přizváni Jana a Petr Kolkovi z Alterstudia, aby k domu navrhli zahradu.

Původní zahrada při přestavbě domu zcela zanikla, takže bylo třeba začít od nuly. Zadáním bylo na dlouhém úzkém pozemku o velikosti 200 m² založit zahradu s velkou obytnou terasou, zahradu co nejvíce zarostlou, kterou povede cesta k zadní vstupní brance. Dále mělo být počítáno se zahradním domkem na zahradní náčiní a dřevo, altánkem s lavicí, parkovacím místem pro automobil a zeleninovým záhonem. Zahrada by měla poskytovat soukromí.

Zahrada a předzahrádka ve skutečnosti a v návrzích

S ohledem na velikost pozemku by se mohlo zdát, že půjde o těžko řešitelný úkol. Přesto projektanti nabídli majitelům několik různých variant, jak by bylo možné pozemek řešit. Postupně se po společných konzultacích dopracovali k výsledné variantě.

Terasa + altánek + chodník

Obytná terasa navazující na obývací pokoj je od zahrady oddělena stupni z hladkého pohledového betonu, které umožní posezení a překonají terénní rozdíl. Dvě okrasné jabloně blízko terasy na jaře potěší květy, později pak dekorativními plody. Záhon vložený do terasy je navržen z aromatických kvetoucích bylin.

Zahradou se vine cesta k zadní brance. Nad schody je navržen malý altánek z dřevěných hranolů s lavicí, ze kterého bude možné pozorovat protější pestrý trvalkový záhon. Malý pobytový trávník přistíní mnohokmenná třešeň tibetská s dekorativní borkou mahagonové barvy, trávník rámují kvetoucí keře, místy předsazené půdopokryvnými květinami a lesními jahůdkami.

Zahradní domek ze stejného materiálu jako altán (půdorysně ve tvaru L) poslouží pro uskladnění zahradního náčiní a dřeva. Před domkem je prostor pro zpracování dřeva apod. Třešeň, kterou si majitelé v zahradě přáli, potěší v květu, přinese ovoce a na podzim se krásně vybarví, je navržena za zahradním domkem a společně s ním zahradu opticky uzavře. Za zahradním domkem je totiž už parkovací místo a také malá užitková část s kompostem a zeleninovým záhonem.

Předzahrádka jako dlaň

Součástí zadání bylo i vyřešení malé předzahrádky před domem. Projektanti se rozhodli předzahrádku řešit bez travnaté plochy, jejíž sekání by bylo problematické (přenášení sekačky přes dům). Z variant si majitelé vybrali tu, kde je cesta od branky k domu navržena z litého betonu s vyraženými drážkami a zbytek plochy je zasypán štěrkem tlumené barvy. Dřevěné poklopy vytvoří plochy pro červenou lavičku a nádobu na letničky. Předzahrádku ozdobí po stranách záhony s nenáročnými trvalkami a dům hmotově doplní menší listnatý strom (okrasná jabloň nebo růžově kvetoucí hloh).

Použité rostliny

Zahrada je navržena tak, aby působila zarostle, k čemuž přispívají stromy rámující pohled zahradou (z nichž dva jsou vícekmenné). Dále jsou použity listnaté keře a květiny, které dodají zahradě proměnlivost v čase. V časném jaře vykvetou cibuloviny, následované kvetoucími stromy a keři. V létě pokvetou trvalky a v létě kvetoucí keře. Podzimní zahradu ozdobí především barevné listí dřevin. Pro zimní období je v zahradě navrženo několik stálezelených listnatých keřů.

Foto a kresby: Alterstudio

  • Jana Kolková Rydvalová, DiS. – zahradní a krajinný projektant
  • Ing. arch. Petr Kolka – architekt

Společně založili v roce 2012 Alterstudio, které se zabývá především projekcí staveb a zahrad. Pracují převážně ve dvojici, za ideální zakázku považují možnost ovlivnit vzhled domu společně se zahradou, pracují však i na oddělených zakázkách. Za důležité považují citlivý přístup a harmonii mezi domem, zahradou a okolím. S chutí navrhují moderní domy a vzdušné moderní zahrady stejně jako citlivé rekonstrukce starších budov a zahrad. Věnují se i publikační činnosti, fotografování, krajině a venkovskému prostředí.

ALTERSTUDIO