Řádná příprava je základ úspěchu. Když si naplánujete, které rostlinky na jaké místo zasadíte, ušetříte si spoustu času, starostí i financí. Jak tedy vše naplánovat, aby vám pěstování přinášelo po zbytek sezóny jen samou radost? Vyzkoušejte pěstování podle tratí.

Každá rostlina potřebuje ke svému životu jiné podmínky. Některé druhy vedle sebe budou vzkvétat a jiné se nesnesou. Mnoho zahrádkářů tedy zeleninu a rostliny pěstuje ve tratích. Do 1. trati se zasazují rostliny, které jsou náročnější na údržbu. To jsou například rajčata, papriky, dýně nebo okurky, které potřebují pravidelně hnojit a zalévat.

Do druhé tratě patří kořenová zelenina (mrkev, petržel, ředkvičky nebo řepa), listová zelenina (různé saláty, špenát, mangold), cibulová zelenina (cibule, česnek, pažitka) a košťálová zelenina (kedlubna, brokolice). Tyto druhy zeleniny nemají rády organická hnojiva, proto je dobré je zasadit na stejném místě, kde byla v předchozím roce zelenina 1. tratě, která při své nenasytnosti už spotřebovala spoustu látek.

Ve 3. trati se pěstuje skoro bezúdržbová zelenina. Většinou se sází až po rostlinách 2. tratě. Řadí se sem především luštěniny, což je hrách, čočka, fazole nebo sója. Pokud budete tímto způsobem rostliny každý rok střídat, nevyčerpáte tak půdu a všechna zelenina si najde dost živin, aby hezky rostla.

Pěstování v tratích myslí i na rozdíly mezi rostlinami. Proto zeleninu 1. tratě s mělkými kořeny střídá zelenina 2. tratě, jako je například mrkev, která má většinou hlubší kořeny. Nejlepší je pěstování naplánovat tak, aby se rostlina vrátila na své původní místo po 4 letech. Často se také stává, že rostliny napadají škůdci, kteří přežijí v půdě klidně i rok. Když tedy budete rok co rok měnit stanoviště, jejich množení znesnadníte a zvýšíte šanci, že budou rostliny silné a zdravé.

Zdroj: ireceptar.cz