Divoké trvalky

Jelikož je naše chata často opuštěná, protože je daleko, musíme tam sázet rostliny, které naši nepřítomnost vydrží. V knize Divoké trvalky tak poznávám spousty květin, které se nám s větším či menším úspěchem usadily na našich záhoncích.

Hlavní zajímavost knihy je v tom, že nepopisuje jednotlivé rostliny samostatně, ale nabízí i vyzkoušené kombinované výsadby. A to nejen na místech obvyklých, ale i tam, kde se normálně člověku ani vysazovat nic nechce.

Druhá zvláštnost je v tom, že tu nejsou fotografie, ale kresby. Nejdřív jsem byl z tohoto konceptu trochu rozladěný. Kresba nikdy nevytáhne přesně realitu. Ale pak jsem si zvykl a nakonec musím jasně říct, že tohle je opravdu dobrá věc. Manželka, která studuje krajinotvorbu, kreslí podobné návrhy kompozic, a když je časová tíseň, pomáhám jí s tím, aby se mohla věnovat důležitějším věcem studia. Takže už jsem pár záhonků už také nakreslil. Samozřejmě v horší kvalitě a tady dokážu ocenit nádhernou kresbu, která skvěle dokáže vytáhnout vlastnosti květin, aniž by byly zrovna třeba pokroucené od sluníčka, neměly zrovna svůj termín květu apod.

Spokojený jsem i s rozdělením pro slunná, polostinná a stinná stanoviště a také zajímavým dělením sadby podle různých požadavků. Třeba mě zaujala sadba „Atraktivní struktura listů“. No kde jinde to najdete? Za mě má tahle knížka jedničku.

  • Divoké trvalky; Kleinod Brigitte, Strickler Friedhelm; ISBN: 978-80-271-0692-9, 160 stran, vydalo nakladatelství Grada Publishing

Biozahrada

Arnošt Tabach byl ještě v dobách, kdy jsem o zahrádce věděl jen to, že ji má babička, redaktorem a autorem pořadů o zahradách, o biopěstování, o ekologických principech na záhoncích. Když jsem se stal redaktorem v našem časopisu i já, Arnošt Tabach už nebyl mezi námi. Ale s jeho články a informacemi jsem se postupně setkával. Nenápadně. Po kouscích.

Tahle knížka je spojením mnoha kousků jeho osvětového díla. A je strašně dobře, že tu je. Je na ní znát, že vznikala v době, kdy internet ještě nebyl, a všechny informace ještě nebyly přežvýkány a omlety do podoby malých ohlazených oblázků. Tohle je poctivý kus práce, zkušeností a komplexního pohledu na zahradu.

Baví mě tu všechny ty výluhy a jejich použití, přesně rozepsané v tabulkách, s přesnou radou na co, kdy, kolikrát… Baví mě tu informace jako obsahy živin v základních hnojivech, baví mě, jak autor vytahuje na povrch trojpolní hospodaření, nenápadně, lehce a samozřejmě.

Knih o biozahradách a biozahradničení jsem měl už spoustu. Arnošt Tabach byl ale Čechoslovák a mluví naším jazykem. Mluví tak, abychom tomu rozuměli, abychom podle toho mohli postupovat a skutečně fungovat. Přesně, jednoduše, česky.

Druhá recenze a druhá jednička.

  • Biozahrada; Arnošt Tabach, ISBN: 978-80-271-0498-7, 128 stran, vydalo nakladatelství Grada Publishing