Jižní balkon

Na jižní balkon půjde za jasných dnů slunce takřka celý den, což není tak úplně výhra, jak se na první pohled zdá. Za parného suchého léta budou rostlinky vyžadovat vydatnou zálivku a přes poledne raději přistínění, a to i v případě teplomilných druhů, jakými jsou třeba středomořské bylinky nebo gazánie. Pokud se nadchnete pro záplavy květů muškátů, petúnií a surfinií, budete se bát je nechat pár dnů o samotě, aby neuschly. Ze zeleniny se tu bude dařit (opět za předpokladu pravidelné zálivky) rajčatům, paprikám a mini okurkám. A samozřejmě tu můžete letnit sukulenty.

Západní balkon

Na západní balkony zaútočí slunce v plné síle po poledni a přetrvává tu až do večera. Podmínky jsou tedy podobné jako v případě balkonů jižních a většinu výše zmíněných rostlin úspěšně vypěstujete i zde. K tomu můžete přidat drobné letní ovoce, jako je rybíz, angrešt nebo lesní jahody.

Myslete také na to, že od západu často vanou větry. Jestliže se váš balkon za nevlídného počasí mění ve větrnou hůrku, vybírejte raději nižší rostliny nebo druhy se silnějším stonkem.

Východní balkon

Balkon orientovaný na východ je jako stvořený pro pěstování různých druhů bylinek od obyčejné petrželky až po náročnější šalvěj. V chladnějším období jara a podzimu tu budete sklízet úrodu salátů, v létě se můžete těšit na jahody, hrášek a keříková rajčátka. Z okrasných rostlin se dají doporučit fuchsie, hortenzie, lobelky, netýkavky a zvonky. Východní balkon má tu výhodu, že tu v pozdních odpoledních hodinách nebývá vedro, a tak si zde můžete vytvořit i ideální letní posezení.

Severní balkon

Obáváte se, že na severu nic nepokvete? S radostí vás vyvedeme z omylu. Minimum slunečního záření postačí hortenziím, netýkavkám a bohyškám, zkusit můžete i begónie a fuchsie. Zelenou oázu vytvoří popínavý břečťan nebo plazivý barvínek. Rajčata se vám zde asi nezačervenají, zato se tu bude dařit nejrůznějším druhům salátové zeleniny a nenáročným bylinkám typu medvědí česnek, pažitka, řeřicha a libeček. Stejně jako v případě balkonu západního, i tady dávejte pozor na větry a choulostivější rostlinky chraňte mechanickou zástěnou.