Dekorace znamenají pro každého majitele něco jiného. Rozhodně by však neměly stát na každém kroku ani na sebe strhávat nežádoucí pozornost. Hlavním problémem výběru dekorací do zahrady bývá nesourodost tvaru, stylu, materiálu či barevnosti s okolím. Takový doplněk pak vypadá, že na dané místo vůbec nepatří.

Jak správně vybírat? Na tuto otázku se těžko hledá jednoznačná odpověď. Všeobecně platí, že u každého zahradního stylu si můžete dovolit něco jiného. Nicméně hlavní zásadou je perfektní řemeslné ztvárnění zvoleného doplňku a zejména jeho přirozený vzhled.

Podívejte se, co se dá udělat z ošklivého kusu dřeva:

Zdroj: Youtube

Podobně složitý je výběr barevnosti. Zatímco některým prostorům perfektně padne přírodní nenápadný povrch neopracovaného kamene nebo tuzemského dřeva, jinde se skvěle uplatní výraznější tóny. Moderní městské zahradě ovšem téměř s jistotou sluší minimalistické doplňky s důrazem na kvalitu zpracování. Tady se určitě nemusíte bát čirého skla, kamene nebo dřeva. Perfektní uhlazenost moderní zahrady výborně podtrhne surovost materiálu a možná i trochu industriální charakter zvoleného kousku. Venkovské dekorace pak mohou být hravější, což ovšem není pokyn k nákupu barevných keramických trpaslíků za pár korun.

Ozdoba, nebo umělecké dílo?

I když jde o dvě naprosto rozdílné věci, mají hodně společného. Umělecké dílo v podobě sochy nebo obrazu totiž svým způsobem supluje dekorativní předmět, jen s větší uměleckou hodnotou. Pokud na zahradu umístíte výtvarný objekt, s ostatními dekoracemi byste to už neměli přehánět. I jediná plastika dokáže prostor pozvednout na zcela jinou úroveň.

Vystačíte-li si s levnější dekorací, lze vybírat ze dvou skupin. Jedna se poměrně často obměňuje, takže se jí dá říkat sezonní. Do druhé patří stabilní prvky, které zahradu zdobí celoročně, a někdy dokonce více let.

Zdobnou funkci mohou plnit také předměty běžně používané při pobytu na zahradě. Například precizně provedené cortenové ohniště nebo kamenné pítko pro ptáky se role ozdoby zahrady zhostí s velkou elegancí. Pokud zrovna neholdujete klasickým doplňkům v podobě sesazovaných nádob nebo třeba věnců na stoly či dveře, s tímto typem ozvláštnění pozemku nešlápnete vedle.

Právě u těchto prvků je však nutné zvolit správnou kvalitu, materiál a povrchovou úpravu, což bývá pro mnohé majitele velkou výzvou. Základní pravidlo zní, že vyšší investice se vyplatí – tyto součásti zahrady neomrzí, zvláště pokud si na nic nehrají a jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Například kov či kámen jsou téměř věčné.

Autenticita na prvním místě

Jakmile vás napadne jen stín pochyb o vhodnosti určité dekorace, raději ji do zahrady nedávejte. Prvním rozhodovacím krokem je volba materiálu. Pravost se v tomto případě vyplácí, proto vybírejte materiály, které se netváří jako něco jiného. Přiznejte surovost tvrdého dřeva, kovu i betonu. Napodobeniny vždycky působí lacině a jako nezvaný host, což platí v interiéru stejně jako na zahradě.

Celý článek a další fotografie najdete v květnovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 18. dubna.