Možnost svlažit se v přírodně čisté vodě se nedá ničím nahradit. Jezírko ale na zahradě neslouží jen ke koupání, ale přispívá k zadržování dešťové vody v krajině a udržuje v okolí domu příjemné mikroklima. V případě přívalových srážek se stává záchytným rezervoárem a tuto vodu můžete využít k zálivce okolních záhonů či rostlin.

Koupací jezírko může být součástí kořenové čistírny (FŽP):

Zdroj: Youtube

Jak vypadá koupací jezírko?

Koupací zahradní jezero se dělí na dvě části – plavací zónu a litorální prostor, tedy pobřežní pásmo, kde je umístěn kačírek a rostliny. Právě zde probíhají biologické procesy, které přirozeně čistí vodu bez nutnosti používání chemie.

Rozměry jezírka

Ideální plocha koupací části by měla být 5 × 10 metrů a hloubka 2,2 metru. Mělká zóna o hloubce přibližně 60 centimetrů se pak rozkládá dva metry na všechny strany.

Kolik místa pro jezírko potřebujete?

Základním předpokladem pro vybudování jezera je tedy dostatečně velká zahrada, jelikož obvykle se jezírko rozléhá na celkové ploše 10 × 15 metrů. Samozřejmě se ale vždy podoba individuálně přizpůsobuje dané zahradě.

Jde to i na menší ploše

„Za minimální plochu vodní hladiny považujeme 60 m2. Ale poradíme si i s menší plochou, třeba formou biobazénu, kdy je okolo například půl metru rostlin. K tomu už je potřeba přidat kořenovou čistírnu, aby zde byl dostatek biologického čištění,“ vysvětlil Ing. Michal Šperling, zakladatel společnosti Kořenovky, která přírodní koupací jezera projektuje a staví.

Bakterie, neviditelní pomocníci

Aby voda v jezeře zůstala čistá, hrají svou nezastupitelnou roli bakterie, které žijí na kořenech vodních a bahenních rostlin a na štěrku, který se nachází v mělké části. Právě tito neviditelní pomocníci vodu přirozeně čistí, a kdo má důvěru k síle přírody, může celý proces nechat zcela na nich.

Doplňkové technologie

Existují technologie, které zjednodušují majitelům jezírek údržbu. Biologický způsob čištění zajišťuje přidaná vertikální kořenová čistička. Mechanické nečistoty, jako je pyl, prach, listí a další organický materiál, sbírá z hladiny skimmer. Nečistoty lze odstranit také za pomoci jezírkového vysavače. Více kyslíku do jezírka přivádějí aerátory. A někteří majitelé jezírek využívají rovněž technologie v podobě čerpadel, filtrů, anebo UV lamp.

Zdroj: Kořenovky.cz, FŽP