Při rozhodování o konkrétním modelu pomůže položit si základní otázku, co vlastně mají stříhat. Nůžky na květiny nejsou nejvhodnější na stříhání větví a naopak, nůžky na větve by květiny spíše poškodily. Jednotlivé typy se podle účelu použití liší především velikostí a tvarem čepele a rukojeti.

Mechanické kralují

Primárně se zahradnické nůžky dělí na dvoučepelové, fungující jako klasické nůžky na papír, a kovadlinkové s jednou čepelí, která střihá proti široké kovadlince z měkčího materiálu. Každé se hodí na jinou práci.

Dvoučepelové nůžky jsou určené zejména na nenáročné, ale přesné střihy tenčího materiálu – například růží, keřů nebo trvalek, odrostlejší zdřevnatělé výhonky s nimi jde pouze upižlat. Ve své maximální variantě se používají pro zastřihávání živých plotů. Pro stříhání choulostivějších rostlin a květin jsou vhodné nůžky s krátkými, úzkými a špičatými čepelemi a krátkými rukojeťmi. Nůžky na stříhání větví se obvykle vyznačují dvěma silnými krátkými čepelemi, mají spodní čepel ve tvaru háku, rukojeti bývají obvykle dlouhé a mohou být i teleskopické pro zvýšení dosahu a pákového efektu, takže s nimi lze stříhat i živé větve.

Podívejte se, jak se starat o zahradní nůžky:

Zdroj: Youtube

Jedna čepel ustřihne víc

Naproti tomu kovadlinkové nůžky nevyžadují náročnou údržbu, umožňují silnější střihy tlustších suchých větví, a proto se hodí zejména pro stříhání dřevin až do průměru kolem 25 mm či dokonce kořenů. Špičkový větší nástroj dovolí ale mnohem více, udávají se hodnoty průměru střihu až okolo 5 centimetrů. Kovadlinkové nůžky mají jedinou nevýhodu: nedosáhne se s nimi až ke kmeni, takže po střihu zůstane na stromě či větvi malý pahýlek. U suchých větví to nevadí, u živých je nutné ránu ošetřit, aby se zatáhla kalusem. Některé čepele mají navíc vybrání, které slouží pro zachycení a střih drátů.

Jednoduché robustní nůžky se dají koupit již od 150 Kč, kdo je však ochoten investovat okolo tisícikoruny, získá pohodlné zahradní nůžky pro snadné stříhání šetrné k ruce s měkkými gumovými vložkami tlumícími nárazy a převodem šetřícím sílu. Za vyšší částky pak jsou k dispozici nůžky akumulátorové, s nimiž je stříhání prakticky bezpracné. Mezi oběma póly se však nachází přehršel dobrého a uspokojivého nářadí.

Ostrá čepel

Čepele zahradních nůžek se obvykle vyrábějí z uhlíkové oceli, tradičního nožířského materiálu, který není korozivzdorný a vyžaduje pravidelnou péči a očistu. Pokud je ovšem ocel kvalitní, lze ji zakalit do mimořádné tvrdosti a nabrousit tak, aby ostří bylo jako břitva a trvanlivé. Naproti tomu čepele vyrobené z kalené nástrojové oceli jsou sice méně náchylné ke korozi, mají však menší výdrž ostří, tudíž se musejí také častěji brousit. S nerezovou ocelí to je až na několik speciálních nožířských výjimek obdobné. Otupené nůžky se poznají lehce – síla nutná na vynaložení střihu je mnohem větší a stříhané plochy pomačkané a roztřepené. Jako velmi dobrá obrana proti korozi funguje povrchová úprava čepelí, nejčastěji se potahují tenkou vrstvičkou teflonu. Ta zároveň slouží jako antiadhezivní ochrana.

Ruce bez mozolů

K důležitým parametrům pro výběr zahradních nůžek patří rukojeti. Protože se se zahradními nůžkami pracuje poměrně často, kromě velikosti se vyplatí věnovat velkou pozornost ergonomii (puchýře ze špatných, nesedících nůžek dokážou naskákat neuvěřitelně rychle). Nabízejí se různé velikosti, značí se stejně jako u oblečení. Navíc existují i rukojeti, které lze nastavit podle potřeby. Jako další kritérium lze brát materiál. Měkké násady podstatně zpříjemní práci a masivní kovanou ocelovou rukojeť nezlomí, na rozdíl od rukojeti z hliníkové či jiné slitiny. U levných nůžek se to při použití trochu větší síly stát může a kromě zničených nůžek to také hodně bolí.

Dále se nůžky vyrábějí jako univerzální, nebo pro praváky a pro leváky. Ale to se pozná už v momentě, kdy se vezmou do ruky. Manipulaci a sílu střihu navíc usnadní pákový nebo krokovací rohatkový převodový mechanismus. Výhodou jsou také dorazy tlumící nárazy při střihu a šetrné ke kloubům ruky.

Akumulátor šetří námahu

Jako v celém segmentu domácího nářadí se i v oblasti nůžek rychle prosazuje moderní elektromotorová technika. Ta je ve valné většině zastoupena nabídkou akumulátorových nůžek na trávu nebo kovadlinkových nůžek na větve, případně i nůžek na živé ploty, které se také vyrábějí v běžné kabelové variantě na 230 V. Pro menší zahrady může být zajímavá variabilní verze s výměnnými čepelemi – z nůžek na trávu se jednoduchou výměnou nástroje stane plotostřih. Dlužno však dodat, že poměrně malý, lišta s čepelemi působí v porovnání s kabelovou verzí jako velmi krátká. Na velké plochy dlouhých živých plotů se tedy příliš nehodí, trimování keřů však zvládá dokonale. Jako u každého akumulátorového nářadí i zde platí pravidlo, že je vhodné být věrný jedné značce a používat drahé akumulátory i do jiného nářadí.

Tento článek vyšel v časopisu DŮM & ZAHRADA 2/23.