Chcete-li vybrat opravdu kvalitní slunečník, zaměřte se na potah. A nejde zde ani tak o vzhled jako o gramáž a úpravu látky. Potah slunečníku bývá nejčastěji vyroben z polyesterové tkaniny nebo z akrylátu. Akrylátový potah je pevnější a odolnější a určitě si nepořizujte výrobek s gramáží pod 200 g/m². Důležité také je, zda a jak je potah impregnován – to má vliv na voděodolnost, snadnější čištění i větší stálost barev.

Materiál a typ konstrukce

Klasický slunečník má konstrukci se středovou tyčí, modernější typy slunečníků mají tyč na boku. Boční umístění má tu výhodu, že nebrání umístění stolu do středu stíněného prostoru. U slunečníků se středovou konstrukcí se to řeší zahradním stolem s otvorem pro tyč slunečníku uprostřed stolu. Materiálem pro konstrukci slunečníku může být hliník, ocel nebo dřevo. Hliníková konstrukce je lehčí a nekoroduje, ale stojí víc peněz. Ocel je pevná a odolná, ale vyžaduje kvalitní povrchovou ochranu proti korozi. U dřeva sledujte použitý typ dřeva a dejte přednost ušlechtilým a odolným dřevinám. Sledujte také kvalitu provedení v detailech – vše musí perfektně lícovat a mechanismus konstrukce musí něco vydržet. Proto bývá dřevěná konstrukce někdy doplněna kovovými součástkami pro aretaci – například z mosazi či bronzu.

Podstavec to jistí

Často opomíjenou částí slunečníku je podstavec. Některé slunečníky se dají ukotvit napevno, ale mnoho slunečníků se bez podstavce neobejde. Někteří výrobci dokonce u svých slunečníků uvádějí míru zatížení vyjádřenou v kilogramech. Míra zatížení souvisí s velikostí potahu a pohybuje se od 15 kg pro malé slunečníky až po 50 kg nutných ke stabilizaci podstavce. Připomínám, že někdy nemusí být podstavec součástí slunečníku a musíte ho koupit zvlášť. Při koupi podstavce musíte uvést průměr tyče slunečníku, aby slunečník do podstavce pasoval. A protože jsou tyče slunečníků o různých průměrech, dodávají někteří výrobci k podstavcům redukční vložku, nebo se tyč do podstavce upevní pomocí bočních šroubů.

Materiál podstavců

Pro nejmenší slunečníky se používají podstavce z plastu – ty se pro zajištění potřebné hmotnosti plní pískem nebo vodou. To je výhodné řešení pro plážové slunečníky, se kterými budete cestovat. Podstavce pro velké slunečníky mohou být vyrobeny z oceli (mají tvar kříže a kombinují se s betonovými dlaždicemi) nebo v případě luxusnějších modelů mohou být vytesány z žuly. Poměrně často se setkáte se speciálními betonovými dlaždicemi s prefabrikovaným otvorem nebo s možností přišroubování kovového adaptéru pro tyč.

Zdroj: Hornbach, Mountfield, Fieldmann, Hecht, Bauhaus, Asko