Byla by velká škoda nevyužít čerstvého vzduchu a osvěžující zeleně k protažení a posílení těla. Nesmysl je v létě nevyužít slunce a vzduchu na zahradě, chodit se zavřít do posilovny a ještě za to platit. Vhodné je to přinejmenším střídat. Zařídíme si postupně zahradu tak, aby se v ní objevilo několik sportovišť, která využijí dospělí i děti. Po příchodu z práce je to zdravé a dosažitelné. A když pracujeme celý den doma u počítače – je to ideální. Od jara do podzimu máme možnost v přestávkách vyběhnout ven protáhnout si tělo. Svojsík, Frištenský i Tyrš jsou toho důkazem.

Vlastní úroda i zdravé cvičení

Na zahradě při jedné činnosti ušetříme dvakrát: zahradničení je komplexní činnost, která vyčistí mozek, protáhne svaly a je tak mnohotvárné, že střídavě posilujeme a protahujeme celé tělo. Zahradní činnosti zaměstnají celé tělo: rytí, přesazování, zalévání, okopávání, stříhání, přehazování kompostu, pletí a náročnější práce s pilou a křovinořezem.

Sekání trávy – zdravé pro všechny

Navíc tu máme sekání trávy. Tahle činnost je nejen zdravá pro vás, protože zapojíte do sekání mnoho svalů, ale i trávník. Vy budete mít tedy perfektně vycvičená záda, takže vás přestanou bolet a pěkně se srovnají a tráva nedostane takovou „nakládačku“ jako od sekačky. Ta trávník vlastně zničí, protože jde na to hrubou silou a příliš nízko.

Sporty a hry na vlastní zahradě

V zeleni zahrady se dá dělat doslova jakýkoliv sport, hrát jakákoliv hra a provozovat různá cvičení – třeba tai-chi. Záleží na prostoru, který máme, na velikosti zahrady a jejím členění. Nemusíme hned kopat bazén. Máme-li velkou rovnou plochu, vybudujeme volejbalový plácek nebo hřiště na pétangue – a nemusí mít samozřejmě profesionální parametry. Trochu místa potřebuje lukostřelba, mnohem méně domácí šipky. Ideální zábava pro děti i rodiče je také stolní tenis.

I miniaturní zahrádka nebo dvorek poslouží k protažení těla, zejména když například celodenně pracujeme doma u počítače. Ribstol připevníme na stěnu domu nebo garáže, na strom pověsíme boxovací pytel, na vzduch občas vytáhneme veslovací trenažér nebo rotoped.

Co se tam dá hrát

  • Malá zahrada: basketbalový koš na zdi, kuličky, šipky, švihadlo, posilování, šplhání, tai-chi
  • Střední zahrada: stolní tenis, pétangue
  • Velká zahrada: plavání, volejbal, fotbálek, lukostřelba, badminton, plážový volejbal, florbal
  • Všude: zahradničení

Zdroj foto: Thinkstock.com