Celosvětová finanční krize významě ovlivnila u poptávky po novém bydlení délku rozhodování klientů a změnila kritéria pro posuzování dostupné nabídky. Lidé při výběru více než kdy dříve hledí na cenu, vyhledávají akční nabídky a slevy. Pečlivě posuzují také rozličné bonusy nabízené developery, které mohou snížit výslednou cenu o sta tisíce korun. Mezi nejoblíbenější patří například hypoteční prázdniny, příspěvky na vybavení domácnosti či garážové stání zdarma. Skoro pravidlem se stává snaha o individuální jednání o ceně nemovitosti.

Malé byty vedou

Stejně jako v období let 2004 - 5 se zájem kupujících soustřeďuje především na malé byty - mezi ty nejpoptávanější patří jednotky s dispozicemi 2+kk a cenovým rozpětím od 2 do 5 miliónů. V několika posledních týdnech realitní kanceláře registrují oproti podzimu loňského roku o tyto jednotky opět zvýšený zájem.

K nejvyhledávanějším lokalitám patří kromě Prahy 1 či širšího centra i rezidenty oblíbené oblasti na Praze 9 (Letňany, Prosek). Stranou nezůstávají ani středně velká města, jako je Roudnice nad Labem, Pardubice nebo Hradec Králové, kde se cenová hladina pohybuje na mnohem nižší úrovni. Objevují se ovšem hojněji i ti, kteří si jsou vědomi toho, že právě v této době mohou získat velmi atraktivní nemovitosti za příznivější ceny. Pokud nejsou požadavky přemrštěné, developeři mohou být přístupní. Pravda ale je, že představy některých zájemců o nové bydlení jsou mimo ekonomickou realitu.

Osobní prohlídka samozřejmostí

Důležité při rozhodování jsou, kromě finančního aspektu, rovněž atraktivní okolí, dobrá dopravní dostupnost a občanská vybavenost. Kvalitní a detailní fotodokumentaci a možnost prohlídky nemovitosti spojenou s kontrolou řemeslné úrovně považují dnes kupující za samozřejmost.

Kvůli dočasně utlumené realizované poptávce po novém bydlení zaznamenal hypoteční trh v únoru 2009 oproti stejnému období v loňském roce pokles o 32 % z pohledu objemů hypoték. Pokles v počtu sjednaných úvěrů činil 34 %. Meziměsíční růst mezi lednem a únorem 2009 je cca 20 % u obou ukazatelů. „Banky sice mírně zpřísnily pravidla pro poskytování úvěrů, ale to, co situaci ovlivňuje nejvíce, je současná ´vyčkávací nálada´. Lidé doufají v pokles úrokových sazeb a cen nemovitostí,“ komentuje situaci Milan Roček, ředitel společnosti Hyposervis.

Ačkoliv současná situace ovlivnila pravidla pro poskytování hypoték, stále zůstávají díky široké nabídce bank ve velké míře dostupné.

-td-připraveno na základě údajů společnosti HyposervisFoto: www.profimedia.cz