Více než 60% meziroční nárůst hypoték na královéhradecku letos hlásí Hypoteční banka. Lidé ve východočeské metropoli a jejím okolí se prokazatelně stále více zajímají o vlastní bydlení. Svědčí o tom mimořádně rychlý nárůst počtu nově uzavřených hypotečních smluv i celkového objemu nově poskytnutých úvěrů. Zájem o bydlení a ceny nemovitostí zvedá v poslední době také dostavba dálnice D11.

Hypoteční banka společně se sítí ČSOB a dalšími partnery v Královéhradeckém kraji poskytla v prvním čtvrtletí tohoto roku 373 nových hypoték. Je to o 63% více úvěrů než ve stejném období roku loňského a Hradec Králové se tak po Praze a Brnu zařadil na třetí místo v republice v počtu nových smluv.

Celkový objem nově poskytnutých hypoték se meziročně zvýšil o 42 % a dosáhl 521 milion korun. Průměrná výše jednoho hypotečního úvěru se již přehoupla přes magickou hranici jednoho milionu a vzrostla z loňských 933 tis. Kč na 1,4 milionu korun.

Výrazný nárůst průměrné výše jedné hypotéky před růstem počtu nových smluv je způsoben především vzestupem cen nemovitostí v Hradci Králové a blízkém okolí. „Jedním z výrazných impulsů cenového růstu je zcela jistě dálnice D11,“ říká František Mareček, ředitel královéhradecké pobočky Hypoteční banky. „Jak se bude její stavba blížit k závěru, zájem o bydlení ve městě a okolí ještě zesílí a také ceny nemovitostí v nejzajímavějších lokalitách mohou ještě stoupnout.“

Byty přímo v Hradci Králové patří již dnes k nejdražším v ČR (22 000 až 30 000 Kč za m2 v novostavbě), nepočítáme-li hlavní město. Jsou už dokonce vyšší, než ceny bytů v menších městech blízko Prahy, které mají s hlavním městem dobré dálniční spojení (Kladno, Příbram, Beroun). „Ceny starších bytů v panelové zástavbě v Hradci Králové v roce 2004 i v prvním pololetí 2005 stagnovaly, zájem přetrvával o byty v cihlových domech v centru a v dobrých lokalitách,“ říká Mareček. „Nové developerské projekty se nyní realizují na jižním a jihovýchodním okraji města a ceny se tam začínají vyrovnávat cenám bytů v centru. Ceny bytů v novostavbách mají dále zpětný dopad na ceny starších bytů, kde došlo od druhého pololetí 2005 k celkovému nárůstu poptávky a cenovému oživení.“

Relativně vysoké jsou i ceny pozemků, 1500 až 2500 Kč za m2, a navíc je jich trvalý nedostatek. Přímo ve městě prakticky nejsou stavební pozemky vůbec v nabídce a zájem stavebníků se přesouvá na jižní a východní okraj Hradce Králové. „Poptávka po zainvestovaných pozemcích k výstavbě rodinných domů vysoce převyšuje nabídku. Vzhledem k nedostatku pozemků na území města se zájem o výstavbu přesunuje na obce v okruhu deseti až dvanácti kilometrů od města s dobrým komunikačním spojením“, dodává Mareček.

Zdroj: Hypotéční banka