Pokud používáte k vytápění své domácnosti kotel na tuhá paliva první nebo druhé emisní třídy, měli byste se mít na pozoru. Od září 2022 bude platit zákaz jejich používání. Tomu, kdo zákon poruší, bude hrozit pokuta do výše až 50 tisíc korun.

Jak poznat, že je třeba kotel vyměnit za nový?

Pokud si nejste jisti, do které emisní třídy váš kotel spadá, stačí nahlédnout na výrobní štítek kotle, kde označení najdete. Od září budete moct používat pouze kotle splňující minimálně třetí emisní třídu. Pokud označení nedohledáte (kotel je třeba příliš starý), je téměř jisté, že nevyhovuje.

V letech 2000 až 2012 se vyráběly primárně kotle emisních tříd 1, 2 a 3. Po roce 2012 začala v EU platit norma, která zavedla kotle třídy 4 a 5.

Proč je nutné kotel vyměnit za nový?

Zákon na ochranu ovzduší se stará o to, aby se nám v době zamořené nejrůznějšími nečistotami lépe dýchalo. Staré kotle mají negativní vliv na domácnost, ale i okolí. Jde o zdroj mikroskopického prachu a karcinogenního benzo(a)pyrenu, který je pro lidské zdraví škodlivý. Při topení dřevem zase dochází k uvolňování pryskyřic, ale i k množení toxických plísní u vás doma.

V čem můžete topit?

Ve chvíli, kdy začne platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy, můžete topit v kotlích na tuhá paliva, dále v automatickém kotli, kotli na biomasu, kotli na pelety, kotli na dřevo nebo kotli na uhlí. Musí to být ty, které spadají do 3., 4. a 5. emisní třídy a ECO designu.

Související články

Zdroj: srovnejto.cz, alpha-innotec.cz