Spojené státy zápasí s důsledky zřejmě nejhorší zimy v jejich dějinách, záplavami a dalšími přírodními pohromami. Prohlášení Americké komise pro bezpečnost spotřebitelských výrobků (CPSC) přesto dokázalo způsobit šok a stát se po řadu dní zprávou číslo jedna. Richard Trumka jr. z CPSC totiž před několika týdny prohlásil, že komise zvažuje zákaz plynových sporáků v zemi!
Až vyrazíte do přírody, jak zjistíte, kolik máte v kartuši plynu?
Co potvrdila kalifornská studie
Právníci se přou, zda je k tomu komise kompetentní. Zdá se však, že ano. Její názor navíc podporují čerstvé studie o škodlivosti plynových zplodin v domácnosti; ta nejnovější pochází z univerzity ve Stanfordu. Zplodiny prý zodpovídají za zhruba 13 procent případů astmatu u dětí. A vinou produkce oxidu uhelnatého, oxidu dusičitého a dalších jedovatých sloučenin i jemných prachových částic se podílejí na vzniku a zhoršování kardiovaskulárních chorob i kognitivních problémů. Používání plynu v domácnosti má představovat pro lidský organismus asi takovou zátěž jako pasivní kouření.
Za oceánem bude zřejmě už brzy zavedena povinnost instalovat plynové sporáky jen s výkonnými digestořemi
Někdo bez plynu, někdo s plynem
V USA vaří na zemním plynu zhruba 40 procent domácností. Není samozřejmě reálné odebírat jim sporáky, zvláště když se ukazuje, že největší problémy jsou v rodinách nízkopříjmových, hlavně černošských a latinskoamerických. Komise proto předkládá k diskusi kompromis: zakázat plyn v kuchyních střední a vyšší třídy. Chudším spoluobčanům pak ponechat sporáky „na dožití“ a dotovat přibližně 500 dolary na domácnost nákup nových sporáků, samozřejmě elektrických. Ve hře je i povinné zavedení účinných digestoří. Také na ty by ale musely být dotace.
Náhrada rodinného krbu?
„Plynová kauza“ vzbudila za oceánem obrovské pozdvižení. Musel do ní vstoupit i prezident USA Joe Biden, jenž národ ujistil, že nepodporuje zákaz plynových sporáků. Plynárenské společnosti si mezitím zaplatily řadu influencerů, kteří předvádějí kulinární i jiná kouzla za pomoci plynu.
Na stranu plynu se postavili nostalgičtí „labužníci“, kteří si jako děti v plynových plamenech opékali marshmallowny, i někteří psychologové, kteří v otevřeném ohni vidí pojítko lidského rodu a plynový sporák pokládají za náhražku rodinného krbu.
Kauza „plynové sporáky“ se dostala až do Bílého domu. Co na to prezident Biden?
Proč je vaření na plynu drahé
Do diskuse ovšem vstupují i známí šéfkuchaři, kteří dramaticky líčí, jak jim po šichtě u sporáku, z něhož šlehají plameny, bývalo špatně, jak zvraceli a nemohli dýchat. Energetici k tomu realisticky dodávají, že při vaření na plynu jde na úpravu jídla jen 30 % energetické hodnoty spalovaného plynu, zatímco 70 % „vytápí“ okolí. Zvláště v létě se proto musí v kuchyni s plynovým sporákem pustit klimatizace naplno, což znamená další značné výdaje.
Čtěte také
Elektřina zvládne všechno?
Zarputilí labužníci tvrdí, že přípravu jídla na otevřeném ohni nelze ničím nahradit. V USA už ale existují speciální elektrické pánve wok či elektrické pece na pizzu, v nichž je teplo distribuováno přesně stejně jako u plynových „originálů“. Zatím ale nejsou extra populární.
Do boje s plynem se mezitím na vlastní pěst pustila řada měst. Například v New Yorku či San Francisku je v nových budovách už několik let zakázáno jeho jakékoli používání. Další města je chtějí následovat. Plynařští lobbisté ale zabodovali a ve 20 státech USA prosadili zákony, které toto opatření zakazují.
Čtěte také
Od zítřka to začne
V březnu zahájí komise CPSC veřejné projednávání plynové otázky, ze kterého by měla vzejít opatření závazná pro celou zemi. Dosud není jasné, jaká budou. Velmi pravděpodobně ale vaření na plynu v restauracích i domácnostech zatíží řadou opatření (digestoře, ventilátory, omezený čas práce na sporáku). Do budoucna se pak podle všeho počítá s úplným zákazem plynu v kuchyních. Pro ohřívání vody či topení bude přitom možné plyn používat jen při splnění přísných podmínek.
Zdroj: časopis Květy