Označení malt najdeme napříč stavebninami poměrně hodně, ale způsob jejich použití se nijak zásadně neliší. Každý typ je však určený pro jiné typy staveb: každá totiž vyžaduje určitý stupeň tvrdosti, pevnosti a náchylnosti k prasknutí.

Malta je často chybně zaměňovaná s omítkou a betonem, mezi nimi je však opravdu velký rozdíl, a to jak v poměrech ve složení, konzistenci, tak i použití. Pusťte si následující video, ať se v nich také dokážete zorientovat.

Zdroj: Youtube

Se standardní maltou se setkáte takřka na každém kroku

Rozdíly mezi omítkou, maltou a betonem věříme už znáte, je však nějaký rozdíl mezi zakládací a běžnou maltou? Začněme s nejběžnější směsí malty typu S. Používá se na spojování cihel a bloků. Díky vysoké pevnosti v tlaku vyšší než 1800 psi, vysoké přilnavosti a odolnosti vůči větru je vhodná pro venkovní, opěrné projekty i pro ty pod úrovní terénu. A nemusí to být nutně jen zdi. Je běžnou součástí chodníků, kanalizací a teras. Máme ji tak doslova na každém kroku.

Malta typu S je složená ze 2 dílů portlandského cementu, 1 dílu hydratovaného vápna a 9 dílů písku.

Zdicí malta spojí měkký kámen i skryje nedostatky

Jiným typem malty je malta zakládací, avšak častěji než s tímto pojmem se setkáte s označením zdicí nebo malta typu O. S minimální pevností v tlaku 350 psi je oproti té standardní méně odolná. To však neznamená, že by byla špatná nebo použitelná minimálně – naopak.

Svou nízkou pevnost v tlaku kompenzuje snadnou aplikací a větším prohnutím, ve kterém se nebudou tvořit trhliny. Protože není tento typ tak tvrdý, je nutné ho správně používat, aby nepraskl. Proto maltu typu O použijete spíše na vyzdění vnitřních nenosných konstrukcí, které nejsou vystavené vnějším podmínkám, jako je vítr a vysoký tlak. Vhodná je také na zapravení malty v jinak konstrukčně pevných stěnách.

Využijete ji také namísto malty typu N, která se používá do vnitřních nosných izolací a spárování měkkého zdiva jako vápence.

Nyní už víte, jak se zakládací neboli zdicí malta liší od standardní a v jakých projektech je použít. Tak s chutí do práce!

Zdroje: archtoolbox.com, bedrockorlando.com, thespruce.com