V první části našeho článku jsme se zaměřili na správný výběr nádrže a potřebné techniky. Nyní se zaměříme na vybavení interiéru akvária, tedy na to, jaké rostlinky, rybičky a dekorace do akvárka pořídit.

Dekorace jako domov pro rybky

Nejprve na dno akvária naneste říční písek. Jeho vrstva by se měla pohybovat mezi 5-10 cm, podle velikosti nádrže, vyšší vrstva snižuje propustnost vzduchu. Písek můžete volit v různých barvách. Některým druhům rybek (jako např. neonky) vyhovuje tmavší písek, protože připomíná přítmí tropických vod, ve kterém jsou zvyklé žít. Písek nanášejte rovnoměrně, směrem ke sklu se může mírně snižovat.

Na písek umístěte kameny a přírodní dekorace. Potřebné dekorace zakoupíte v akvaristice nebo v obchodech pro chovatele. Důležité je, aby jednotlivé předměty byly stabilně postavené. Z dekorací vytvořte dostatek prohlubní, jeskyněk a průplavů, aby se rybky měly kde prohánět a případně schovávat.

Pokud se rozhodnete použít vlastní kameny, dbejte na obsah vápence, který horniny obsahují, protože by mohly měnit pH vody. Rovněž volte pouze jeden až dva typy hornin, přemíra druhů nepůsobí příliš efektně.

Dřevěné dekorace z lesa nebo ze zahrady nedoporučujeme vůbec, protože nejsou konzervované a mohly by ve vodě zahnívat. Naopak přírodniny zakoupené v obchodech byly dovezeny z rašelinišť, a jsou tedy přirozeně konzervované.

Pokud máte akvárko postavené u zdi, můžete zadní stěnu nádrže potřít tmavou barvou nebo polepit speciální akvatapetou, ale lépe bude působit jednoduché pozadí z korku nebo rákosu, které neodvádí pozornost od vlastního života v akváriu a zároveň je přirozenější. U větších nádrží můžete zadní stěnu obložit a vytvořit zajímavé pozadí z břidlicových plátů a na nich speciálními lepidly přilepených kamenů, mušlí či umělých korálů.

Základem akvária jsou rostliny

Rostliny v akváriu vytvářejí přirozené prostředí, ve kterém se rybičky pohybují, a také pomáhají v nádrži udržovat přirozenou rovnováhu. Jejich role spočívá v tom, že:

1) čistí vodu od dusíkatých látek, jež jsou do vody vylučovány z rybích výkalů,

2) tak jako suchozemské rostliny fotosyntetizují, čímž do vody uvolňují kyslík, který vodu provzdušňuje a zamezuje vzniku hnilobných procesů,

3) na jejich listech se usazují řasy, které slouží jako doplňující potrava pro rybky (některé rybičky se přímo specializují na stírání řas z listů),

4) hustší porosty rostlin jsou skvělým útočištěm pro rybky, v němž se mohou schovávat, rozmnožovat a vytírat.

Rostliny do akvária vybírejte podle toho, jaké pH jim vyhovuje (to je koneckonců potřeba sladit i s potřebami rybiček). Raději vyberte méně druhů, ale větší počet jednotlivých rostlinek, abyste z nich vytvořili celistvé shluky. Vybírejte pouze zdravé rostliny s neporušenými listy a kořínky. Kořenový systém slouží pouze k uchycení v substrátu, vodní rostliny přijímají živiny z vody zásadně prostřednictvím listů.

Než rostliny zasadíte, promyslete dobře jejich umístění, protože časté přesazování rostlinkám nesvědčí. Proto ty, které mají vyšší vzrůst, umístěte dozadu nebo ke stranám akvária, aby neutlačovaly menší rostliny.

Protože většina akvarijních rostlinek pochází z tropického prostředí, potřebují dostatečné množství světla (zhruba 12-14 hodin), které je co nejpodobnější přirozenému dennímu světlu. Kupte tedy proto zářivky, které jim dostatek světla poskytnou.

Jaké akvarijní rybky zvolit?

Před vlastní koupí je potřeba si uvědomit, jak velkou nádrž máte, abyste ji nepřerybnili, protože pak je téměř nemožné udržet v akváriu kvalitní a čistou vodu. Dále je třeba, aby jednotlivé druhy rybiček (pokud nechcete chovat pouze jeden druh) měly stejné požadavky na teplotu vody, její kvalitu, pH, provzdušnění atd.

Pro začátečníky se velmi dobře hodí různé druhy teter, jako např. tetry neonové (tzv. neonky), gupky nebo paví očka, která mají nádherné ocasní ploutvičky. Všechny tyto rybky jsou společenské, žijí v hejnech, proto je dobré je chovat po více jedincích od stejného druhu, protože pak se i rybky společně cítí lépe, než když jsou osamocené.

Zajímavými rybkami, které je dobré chovat alespoň v páru, jsou například pancéřníčci, kteří jsou velmi mírumilovní, žijí na dně nádrže. O ostatní rybky se víceméně nezajímají a za potravou vylézají většinou v noci.

Specifickou skupinou rybek jsou sumečci rodu Ancistrus, kteří mají zvláštní ústa s přísavkou, díky níž dokážou z kamenů, rostlin, ale i stěn akvária seškrabávat řasy. Proto se jim říká „ryby čističi“. I tyto rybky jsou velmi snášenlivé, mírumilovné a ještě navíc velmi užitečné.