Macerování znamená výluh za studena, který slouží k extrakci aromatických, chuťových či léčivých látek z nejrůznějších darů přírody. V článku se zaměříme na obecná pravidla macerování bylinek, z nichž tímto způsobem získáme léčivé látky. U konkrétních bylinek je vždy potřeba si zjistit požadované množství, poměry surovin i dobu macerování.

Kvalitní suroviny a hygiena jsou základ

Základem pro úspěšné macerování je kvalitní výchozí surovina. Co se týče bylinek, je potřeba použít ty kvalitní, nenapadené žádnou chorobou či plísní a dobře usušené. Ano, pokud chcete macerovat bylinky za účelem získání léčivých látek, je dobré použít ty sušené, které obsahují víc účinných látek. Z čerstvých bylinek získáte víc látek aromatických, ale účinky nebudou tak silné. Bylinky by neměly být drcené či nasekané na příliš malé kousky, vhodné k macerování jsou větší části rostlin.

I v případě, že se při macerování používá alkohol, čistotu není radno podcenit. Nádoby a vše, co při macerování používáte, by měly být opravdu čisté, včetně vašich rukou.

Macerovat lze v oleji i alkoholu

Macerace v oleji slouží k výrobě bylinkových olejů, které podle typu oleje slouží jak v kuchyni, tak v kosmetice nebo domácí medicíně. Panenský olivový olej v kombinaci s bylinkami typu rozmarýnu či tymiánu využijete v kuchyni, mandlový olej bude základem pro vzácnější oleje používané v péči o pleť. Pro maceraci se hodí i olej slunečnicový, který například v kombinaci s měsíčkem lékařským vytvoří skvělý prostředek na regeneraci pokožky.

Oproti tomu macerace v alkoholu slouží většinou k výrobě tinktur pro vnitřní užití – i když některé tinktury se mohou používat i zevně, například na dezinfekci ran. Pokud chcete tinkturu pouze na vnější použití, můžete použít kosmetický alkohol, pokud i k vnitřnímu užití, je nezbytné použít alkohol potravinářský.

Při maceraci je důležité světlo

Pokud chcete bylinky macerovat v oleji, vložte požadované množství sušených bylin do čisté (klidně i sterilizované) a suché skleněné nádoby, zalijte obsah olejem až po okraj a pečlivě uzavřete. Nádobu nechte stát na světlém místě, kam dopadají sluneční paprsky, ideálně třeba na okenním parapetu. Zhruba po třech týdnech macerát přeceďte přes plátýnko nebo opravdu husté sítko, aby v něm nezůstaly žádné zbytky bylin, a bylinkový olej na různá použití je na světě.

Při výrobě tinktury z alkoholového základu je postup stejný, do čisté a suché nádoby se umístí sušené bylinky a zalijí alkoholem. Sílu alkoholu zvolte podle konkrétní bylinky, obvykle se používá 40%–70% alkohol. Nádobu opět pečlivě uzavřete, ale tentokrát ji dejte na tmavé místo, kam se slunce nedostane, ideálně třeba do spíže. Po zhruba třech týdnech je opět hotovo, stačí scedit, aby ve vzniklé tinktuře nezůstaly žádné rostlinné zbytky.

Zdroje: ekokoza.cz/cs/blog, botanic.cz