Potřeby k bourání masa se někdy pronesou

Když si představíte řezníka, asi se vám jako první vybaví pořádný sekáček nebo sekyrka na maso. Je pravda, že i tyto ikonické předměty patří mezi základní řeznické potřeby. Některé sekáčky jsou dokonce kombinovány s paličkami na opačném konci. Sekyrka přitom může vážit i více než dvě kila. Bez čeho dalšího se řezník neobejde?

Už to voní paštikou a salámem

Co by to bylo za jitrnice, tlačenku, paštiku, salámy, karbanátky, tatarák nebo třeba hamburgery bez dobře pomletého masa? Kutr, tedy řeznický mlýnek na maso, je dnes samozřejmě elektrizovaný. Všechny dobroty tak pomele v krátkém čase a zcela bezpečně.

Na klobásky budete potřebovat větší i menší kousky. Jak na to? Stačí jen vyměnit šajbu, tedy desku do masostrojku. Ta umožní změnit velikost mletých kousků.

Kdo si dá klobásku?

Výroba klobásek je pro většinu z nás doslova symfonie chutí a vůní. Z velkých kusů masa se v kutru namele požadovaná konzistence masa a po několika dnech v solné marinádě přijde zlatý hřeb řeznického snažení.

Domácí klobásky prostě nemají chybu! Maso se pod šikovnýma rukama smíchá s voňavým kořením a bylinkami a může putovat do plničky klobás. Maso se vloží do zásobníku a přítlačný talíř se stará o to, aby z druhé strany vyšla dokonale napěchovaná směs.

Jako z hororu? Ne, běžná věc

Už samotný pohled na tento nástroj vzbuzuje dost respektu – elektrická pásová pila na kosti totiž dokáže skutečně velké věci. Je ale užitečná, jelikož nahrazuje ruční pilu, se kterou byla práce dost zdlouhavá. Vyměnitelný pilový pás z nerezové oceli se stará o hladký řez a minimalizuje odpad. Především se elektrická pila stará o minimalizaci množství třísek.

Těžko si tak představit, že bychom se v současné době, zejména při větším počtu zabijaček za rok, museli spoléhat na ruční pilku.

Bourací, vykosťovací, stahovací

Máte ve své domácnosti sotva tři nože, které slouží na všechno? V tom případě byste na zabijačce asi neobstáli. Bude jich potřeba o něco více. Stahovací nůž se stará o stažení kůže z masa, využijete jej ale i pro porcování ryb. Poznáte jej snadno – je zakřivený a má velmi ostrý hrot.

Porcovací nůž má zase zahnutou čepel tak, aby bylo možné uskutečnit dlouhý a chirurgicky přesný řez. Tomuto noži se poddají i šlachy nebo měkký tuk.

K čemu je určen bourací nůž? Jedná se o jeden z prvních nožů vůbec, které během řeznické práce budete potřebovat. Postará se o úpravu větších kusů syrového masa. Bourák tak ve výbavě řezníka rozhodně nesmí chybět.

Zvonek, se kterým nezazvoníte

V případě, že si řezník sám zajišťuje také porážku, bude již brzy ráno potřebovat zvonek. Tento nástroj je snad po mnoho dekád beze změny. Proč? Funguje totiž skvěle. Stačí jen řeznický zvonek správně uchopit. Pašíka nejprve posypte kalafunou a opařte horkou vodou. Poté jen pohybem směrem k sobě strhávejte slepené štětiny pryč.

A je to – základní potřeby máme přichystány. Samozřejmě se ještě budou hodit i další užitečné nástroje, ale o tom snad až někdy příště. Ať žije dobře odvedená, poctivá práce! To bude zase vůně v kuchyni, až bude vše hotovo.