Vybavení pro pečení

Pokud vybavujete svou novou kuchyň, budete potřebovat celou řadu pomůcek na pečení. Nezapomeňte na vál a váleček na těsto, nádobu na mixování, kuchyňskou váhu, stěrku na těsto, síto na mouku a odměrku s vyznačeným množstvím jak v gramech na odvažování, tak v mililitrech pro tekutiny.

Pro vánoční pečení využijete možná ještě sadu speciálně tvarovaných vykrajovátek nebo formičky na vosí hnízda. Hodit se může také pečicí fólie nebo zdobící šablony. Základem dobré výbavy ale stále zůstávají kvalitní formy a zapékací mísy.

1. Zapékací mísy a misky

Na trhu existuje široká škála kvalitních i méně kvalitních zapékacích misek. Vybrat si můžete různé velikosti i materiálové provedení.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejčastěji jsou prodávány misky keramické nebo porcelánové. Výhodou zapékacích misek je jejich široké uplatnění v kuchyni, většina z nich navíc poslouží také rovnou jako miska servírovací.

Na servírování jsou nejhezčí průhledné skleněné zapékací misky. Keramické se vyrábějí také klasické kulaté dortové formy s vlnitým okrajem i misky na oblíbené muffiny. Podle velikosti, materiálu a výrobce se ceny pohybují od 100 do 600 Kč.

2. Formy na pečení s nepřilnavým povrchem

Klasické kovové formy s teflonovou nepřilnavou vrstvou tvoří stále základ pekařské výbavy. Využijete určitě jeden mělký a jeden hlubší plech (kvalitní zakoupíte od 150 Kč).

Existují také speciální kulaté formy na pizzu nebo formy ve tvaru bochníku či srnčího hřbetu. V domácnosti každé pořádné hospodyňky nesmí chybět forma na klasickou bábovku. Pečete-li často sladké a slané muffiny, oceníte možná také nepřilnavý plech na 12 muffinů, který hodně usnadní práci.

Do kategorie forem s nepřilnavým povrchem patří také klasické rozkládací formy, které se hodí i na nepečené dezerty. Existují buď v klasické kulaté podobě, ale mohou mít také tvar srdce.

3. Pekáče z nerez oceli

Věnujete-li se hodně pečení masa nebo zapékání těstovin či brambor, jistě využijete také aspoň jeden klasický pekáč. Vyrábějí se v různých kvalitách od litinových po nerez ocelové.

Nejoblíbenější jsou právě pekáče z nerez oceli, které jsou lehčí, bohužel ale finančně poměrně náročné. Kvalitní pekáče s poklopem a pečicím roštem stojí kolem 2000 Kč. Jejich výhodou je ale možnost využití i na klasickém sporáku.

4. Silikonové formy

Převratnou novinkou v pečení jsou moderní silikonové formy. Jsou velice praktické, lehké, skladné a vyklopit z nich jde snad každé těsto. Měly by být extrémně odolné a snesou teplotu v rozmezí od minus 40 do plus 230 stupňů. Hodí se tak i do mrazničky, a samozřejmě také do všech typů trub. Výhodou je, že se na ně těsto nepřilepuje, takže se udržují snadno čisté.

Dalším plusem je, že do sebe nenavážou žádné pachy z ledničky ani při pečení. Silikonové existují například dortové formy, pekáče, nízké koláčové formy s vlnitým okrajem, formy na bábovku, bochníkové formy, formy na srnčí hřbet, muffiny nebo pizzu.

Silikonové se vyrábějí dokonce i vály na těsto. Silikon na pečení se navíc vyrábí v atraktivních barvách - žluté, červené, hnědé, ale také růžové, zelené nebo tyrkysové. Formy jsou o něco dražší než kovové - ceny se pohybují od 300 do 450 Kč.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com