Pěstování masožravých rostlin není náročné. Vyskytují se v přírodě na vlhkých a slunných místech, pokud jim tedy zajistíte tyto podmínky i doma, bude se jim skvěle dařit. Nejméně náročné druhy masožravých rostlin jsou rosnatky, tučnice a špirlice.

Dostatek světla i vody

Jako substrát pro masožravé rostliny se používá rašelina. Může být čistá nebo smíchaná s perlitem či křemičitým pískem v poměru 2:1. Květináče by měly neustále stát v misce s centimetrovou hladinou vody. Vyschnutí totiž pro masožravky znamená konec. Nezbytný je také dostatek světla. Umístěte proto rostliny na nejslunnější místo.

Krmení masožravých rostlin

Hmyz je pro masožravou rostlinu pouze doplněk stravy, který podporuje vitalitu, krásu a kvetení. Rostliny tedy vydrží i bez hmyzu. V létě si při letnění masožravky chytí dostatek hmyzu samy. Pokud jim však chcete přilepšit, jeden kus přiměřeně velkého hmyzu za týden bohatě postačí.

Už si představujete, jak běháte po zahradě a chytáte svým miláčkům mouchy? Jsou i mnohem jednodušší způsoby, jak zajistit rostlinám přísun živin. Bohatě postačí obyčejné krmivo pro rybičky. Obsahuje podobné látky jako hmyzí kořist a pro krmení masožravek s adhezními (lepivými) a gravitačními (spadovými) pastmi je naprosto ideální. Navíc stojí jen pár korun. Před aplikací na menší druhy a semenáčky je dobré rozdrtit ho na co nejmenší kousky. A co oblíbené vodní bublinatky? Těm postačí trocha vody z rybníka, ve které je obsaženo mnoho potenciální kořisti.

Potřebují zimní odpočinek?

Na zimování jsou ideální zasklené balkony nebo zimní zahrady, kde se rostliny pěstují při teplotách mezi 5 až 15 °C. Při těchto teplotách masožravky téměř nerostou, a nevadí jim tedy ani nedostatek světla. Dejte si však pozor, aby rostlina nestála ve vodě. V zimě se totiž zálivka musí omezit na minimum. Přemokřené rostliny v zimě snadno uhynou. Substrát se udržuje pouze stále mírně vlhký.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, ireceptar.cz