Kolem laguny je zaparkováno kolem čtyřiceti plovoucích domů, které jsou součástí britské kultury. A to doslova. Vždyť na ostrově kdysi dávno postavil podnikatel Tom Tagg luxusní hotel, který přitahoval londýnskou smetánku. Po povodni v roce 1894 byl hotel v dezolátním stavu, ale koupil jej Fred Karn, bavič a promotér, který například stojí za slávou Charlieho Chaplina. Hotel přestavěl, vytvořil v něm velké divadlo a hudební sál, kterému dal jméno Karsino. Ten jste mohli vidět například ve filmu Stanleyho Kubricka Mechanický pomeranč.

Bohužel sláva takzvaných „říčních lidí“ se neudržela dlouho a na tento monument kultury se postupně zapomínalo. Následně vzniklo kolem ostrova velké kotviště hausbótů. Jeden z nich byl například i Freda Karna. Později jej zakoupil David Gilmour z Pink Floyd a vytvořil na něm v roce 1986 velké nahrávací studio.

Hausbót se zahradou

Ale vraťme se k našemu hausbótu. Jde o velkou stavbu ze dřeva, oceli a skla, která má i se zahradou 3000 m². Ano, nečtete špatně. Tento hausbót má i vlastní kus pozemku na ostrově, kde je nádherná pěstěná zahrada. Hausbót byl navržený studiem MAA Architects a má uvnitř třeba zavěšený krb na dřevo, konvertibilní prostor pomocí posuvných dveří, tři balkony a velkou palubu.

Tento dům na vodě ale není vůbec levný. Chtějí za něj 1,85 milionu liber, což je v dnešním kurzu asi 71 milionů korun. Ale musíte si uvědomit, že Londýn je na bydlení nejdražší destinací v Evropě.

Foto: www.themodernhouse.net