Autor: archiv Vypadá jako rajče, ale nevoní tak a už vůbec tak nechutná. Není to zelenina, ale ovoce – exotické ovoce z ovocného opadavého stromu tomelu japonského známé především jako kaki. Má jasně oranžovou barvu, dorůstá cca 5 – 8 cm a právě na podzim nastává jeho čas. Tak proč ho neokusit… Nebojte se a ochutnejte Ovoce, které u nás stále spíše neznáme, než známe, s nástupem podzimu vtrhlo i do našich obchodů (některých, ale obvykle je k sehnání v supermarketech). Necháte-li se zlákat tímto původem korejským ovocem, pak si vyberte jen to opravdu zralé. Autor: archiv Nezralé nechutná dobře, pro vyšší obsah tříslovin má trpkou, až svíravou chuť. Zralé naopak chuť sladkou. Zralost poznáte po hmatu Opravdu zralé a pro konzumaci vhodné kaki je hodně měkké, až rozměklé. Často je mylně považované kaki měkké konzistence za špatné a nevhodné pro konzumaci. Mnohdy si tedy kupující raději vybere tvrdší. Chyba! Pusa se mu trpkostí, hned po první ochutnávce, sevře a zkroutí do paragrafu a pravděpodobně již nebude mít zájem toto ovoce více zkoušet. Naopak ten, který zvolí to opravdu měkké, často mylně pokládané za zkažené, zvolí správně. Ten pozná, jak slaďounké a lahodné kaki je. Autor: archiv Jsou-li k dostání jen plody nezralé – tvrdé, není třeba se hned tohoto ovoce vzdávat. Kaki při pokojové teplotě bez problémů dozraje. Pokud by i po dozrání mělo svíravou chuť, může mu od ní odpomoci lehké namrznutí – jen chvilka v mrazničce a svíravá chuť bude pryč. U některých odrůd v důsledku toho, že byly sklizeny hodně brzy před dozráním, je možné, že se svíravé chuti nezbaví ani po tomto. Každopádně se tím ale nežádoucí trpká chuť zjemní.

Co a jak jíst Z plodů kaki se vyjídá dužnina. Tužší slupka, která vypadá jako by byla z vosku, se nejí. Obvykle se toto ovoce jí čerstvé a jednoduše tak, že se plod rozřízne a dužnina vyjí lžičkou. Pro zmírnění sladké chuti ji lze před konzumací pokapat citrónem. Autor: archiv Ve východní Asii, kde patří mezi nejoblíbenější ovoce, má vícero využití. Kaki se zde suší, lisuje nebo se z něho vaří džemy a povidla. Je možné ho použít i na přípravu omáček k masům, do ovocných salátů nebo k výrobě nejrůznějších desertů. Přinášíme na jeden z nich tip: Budeme potřebovat kaki, pro 4 osoby 4 plody, bílky ze dvou vajec, 100 g moučkového cukru, rum, strouhané oříšky, případně mandle na posypání. Z kaki se odstraní zbytky květů (stopka), důkladně se omyje, osuší a na špičce křížem nařízne tak, aby se plod rozevřel do hvězdy. Nařezané plody se narovnají do pekáčku a pokapou rumem. Na střed každé hvězdice se navrší sníh do tuha ušlehaný z bílků a cukru a Autor: archiv dají se zapéci do trouby předehřáté na 200 °C. Pečou se tak dlouho, dokud se sníh nezbarví do zlatohněda (cca 4 - 7 minut). Po zapečení se povrch posype strouhanými ořechy a může se podávat. Nejen chutné, ale i výživné Cukry (až 20 %), draslík, hořčík, vitamín C a nezanedbatelné množství vody (více než 66 %). Toto vše kaki obsahuje. Necháte-li se tedy tímto ovocem zlákat, nejen že si pochutnáte, ale zároveň i svému tělu dodáte nemalé množství výživných látek a vitamínů.

-td-Foto: Archiv In