V miniaturní nebo zakrslé podobě najdeme snad všechny druhy jehličnanů, které se u nás pěstují. Okrasnou funkci plní celý rok, většina z nich před zimou neopadává. Mezi kultivary najdeme mnoho rozličných tvarů (kulovité, kuželovité, převislé, poléhavé) i barev (různé odstíny zelené, modravé, stříbřité i žluté až oranžové). Při výběru toho pravého zakrslého jehličnanu pro náš dvorek či skalku se však řídíme především podmínkami růstu.

Nenáročnými rostlinami bývají kleče, které jsou zvyklé na chudou horskou půdu a dobře snášejí mráz. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout například borovici Pinus mugo "Little Lady", která na rozdíl od jiných zakrslých klečí vytváří drobné šišky. Poroste na skalce, vřesovišti i v nádobě na balkoně, podmínkou je slunné stanoviště.

Většina jehličnanů upřednostňuje neutrální až mírně kyselou půdu. Mírně zásaditou reakci snese tis, který ve své zakrslé podobě roste velmi pomalu a nevadí mu tvarování řezem. Půvabné jsou zakrslé kultivary tisu červeného i japonského. Pro tisy můžeme vybrat stanoviště i v polostínu, stejně jako pro cypřišky, jedlovce a zeravy.

Nudné nemusejí být ani zakrslé dřeviny listnaté - už proto, že často nabízejí zajímavé květy i plody, které se stávají cennou potravou pro ptáky. Jedním takovým keříkem je skalník přitisklý, jenž může plazením vytvořit na zemi celý koberec. Pěknou rostlinkou je také dřišťál Thunbergův, pyšnící se tmavě červenou barvou listů.