Především je třeba zjistit, jestli máte dobrou půdu pro založení sadu. Každý strom potřebuje jinou půdu. O tom, jak poznáte druhy půdy, jsme psali ve zvláštním článku. Každopádně je třeba, abyste zjistili, jak je půda nasákavá. Těžké a nepropustné půdy jsou pro stromy špatné. Propustnost zjistíte jednoduchým testem – vykopejte díru o velikosti jednoho klasického kbelíku a stejný objem vody do ní nalijte. Pokud se všechna voda vsákne do osmi hodin, je vše v pořádku. Pokud ne, je půda příliš hutná a nepropustná.

Problém v takových půdách je kořenomorka, která se drží v příliš vlhkých místech. Je dobré tedy zapravit do půdy rašelinu nebo jemný štěrk.

Příprava půdy

Sad se musí připravit a nechat odpočinout. To je ten důvod, proč je třeba myslet na sad už dnes. Půda by se měla hluboce zorat, nechat odpočinout a pak srovnat terén do požadovaného tvaru. Ideální pro sad je mírně svažitý terén s pěknou provzdušněnou půdou. Ideální je, když na místo budoucího sadu zasadíte nyní plodiny, které zvýší procento živin – například žito nebo luštinatou sóju. Ideální je také červený jetel, který je dobrý v sadech vlastně neustále.

Dejte pozor na chlévskou mrvu. Ta musí být vyzrálá, protože stromy nemají rády čerstvou.

Zasazujte do mokra

Stromy zasazujte na podzim nebo na jaře. Vytvořte jámu s větším průměrem, než je kořenový bal mladého stromku. Díru pořádně prolijte vodou. Tím se zamezí odtečení zálivkové vody, která tak zůstane u kořenů, protože okolní půda už bude nasáklá.

Stromky vsaďte do země a zahrabejte. Je dobré je připevnit k podpěrné tyči, u které budou růst přibližně dva roky. Ještě lepší je však trojstojánek, který drží strom ve vzpřímené poloze ze všech stran. Jde o trojnožku kolem celého stromu do výšky asi jednoho až jednoho a půl metru.

Stromy nikdy nepřivazujte drátem! Ten by velmi brzy zarostl do kůry a poškodil by růst. Na trhu jsou široké tkalouny, kterými plochou stranou obepnete kmínek a přivážete ke vzpěře.

Kolem stromu dejte mulč. Ten nenechá vyschnout kořeny a postupně bude pouštět živiny. Ideální je třeba mulč z vojtěšky, ale poslouží dobře i sláma nebo seno.

Nezapomeňte na ochranu před srnkami a zajíci. Kolem stromků dejte pletivo s hustým okem, aby je zvěř nezničila. Podzim až jaro pomůže přečkat třeba i pytel z brambor nasazený na koruně stromů.

Mezi stromy řeřichu

Opylování je základní potřebou stromů. Včely nejlépe přilákáte na velké množství květů. Vhodná je tak vysetá klasická luční tráva mezi stromy a hodně pampelišek. Ty prý navíc stimulují ovoce k rychlejšímu zrání.

Zajímavou variantou je pěstování řeřichy. Ta je vhodná jako lákadlo pro včely. Nezapomeňte na pažitku. Ta odpradávna pomáhá proti strupovitosti jabloní. A to jak rostoucí v blízkosti stromů, tak i jako postřik z jejího odvaru.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com