Když se u nás před lety začaly objevovat nové typy interiérové stínicí techniky, hodně lidí dalo vale textilním závěsům a hliníkovým žaluziím, na vedlejší koleji se ocitly i záclony. Ale doba pokročila, dnes vypadají skvěle rovněž hliníkové žaluzie, o závěsech nemluvě. Na druhou stranu se zejména u textilních rolet a žaluzií více objevují barvy a dekory.

Ověřte si předem

Díky speciálním materiálům i jejich úpravám nabízí mnohé interiérové stínění celou škálu bonusů co do prostupnosti či odrazu světla, snížení průniku tepla z exteriéru, účelu (zastínění mírné, větší, či úplné zatemnění) a jiné vychytávky. Rozšiřují se také způsoby instalace, najdete rovněž stínění, které se dá připevnit na okno bez vrtání, a ovládání. A některé žaluzie a rolety lze posunovat po okně shrnováním z obou směrů, a tak vytvořit stín, nebo naopak pustit dovnitř světlo jen v určitém prostoru okna. Což je praktické i elegantní.

Inovativní závěsy

Pro dokonalejší sladění s interiérem se stejný vzor či barva aplikovaná na žaluzie mnohdy využívá i na dekorativní či užitkový bytový textil. Chcete-li místnost nejen zdobit, ale skutečně zatemnit, vybírejte z tkanin označovaných jako blackouty (stoprocentní nepropustnost světla) nebo dimouty (80 až 99% nepropustnost světla).

Hliník s překvapením

Horizontální hliníkové žaluzie dávno nejsou jen šedostříbrné, jejich barevnost je až překvapující a ladí s ní i vodicí lanka. Rovněž můžou imitovat dřevo či textury jiných materiálů. Změnila se také šířka lamel, setkáte se například s 16, 25, 35, 50 a 70 mm, u specialit je rozměrová nabídka o něco menší. Například žaluzie MegaView při otevření spojuje dvě lamely do sebe a nabízí lepší výhled ven.


Multifunkční plisé

Stínění typu plisé má oproti jiným jednu obrovskou přednost - možnost instalace na atypicky tvarovaná okna, třeba včetně půlkruhu. Plisé se může lišit také šířkou skladů, někdy bývá i dvojité. Rovněž se používá kombinace plisé a zatemňující rolety v jednom produktu.

Silhouette jako dva v jednom

Stejně jako plisé se na pomezí žaluzií a rolet řadí stínění typu Silhouette, které v otevřeném stavu nabídne maximální světelnou propustnost. Vypadá jako dvě tenké záclony za sebou, mezi něž se vetkaly textilní lamely evokující tvar vlny. Doporučujeme ho všem, kteří se nechtějí vzdát záclon a hledají jejich modernější verzi.

Které rolety frčí

Kromě klasiky se nabízí římské rolety, jež se při vytahování skládají do širokých pásů. Zaujmou rovněž rolety den a noc, tak se většinou označují ty, které disponují dvěma látkami za sebou, u nichž se střídají pruhy neprůhledné či do určité míry průhledné tkaniny se zcela průsvitnými. Posun textilie zajistí zastínění, či naopak otevření se světu. V poslední době se kromě pruhů objevují i atypické tvary, a tím se toto stínění stává ještě dekorativnějším.

Nestárnoucí japonky

Na závěr připomeňme japonské stěny neboli posuvné textilní panely. Jejich roztažením či zatažením si určujete světelnou propustnost a současně i estetický efekt. Rovněž v tomto případě máte výběr z mnoha barev a dekorů.