Jmenují se SolarGaps a jsou to klasické žaluzie, které ovšem mají zásadní výhodu v tom, že kromě poskytnutí stínu navíc přidávají i solární zisky. Nikoliv ty tepelné, ale elektrické. Zachytí sluneční paprsky a přemění je díky miniaturním fotovoltaickým panelům na elektřinu, kterou lze v domácnostech nebo kancelářích následně využít.

Tenhle americký startup se na svých stránkách chlubí tím, že je možné díky těmto žaluziím uspořit až sedmdesát procent nákladů na elektřinu v domě. Samozřejmě, že půjde o letní slunečné dny u domu s velkými francouzskými okny. Může si to dovolit i kvůli tomu, že díky senzoru se ideálně natáčí ke slunci. Navíc lze odkudkoli solární žaluzie ovládat a dokonce i vidět získanou energii v průběhu času.

Vyrobenou elektřinu je možné uskladnit v miniaturním akumulátoru, který následně může dobíjet mobily nebo ho lze použít jako zdroj pro svícení lampičky apod. To v případě, že půjde o malé žaluzie v jednom okně. U velkých ploch se pak napojí žaluzie na centrální akumulátorovnu, kde se uchová energie na využití v noci. Tyto extrémní zisky můžou využít především velké budovy, které mají rozlehlé prosklené fasády.

Pokud se ptáte na cenu, tak ta je u rozměru 183 x 121 cm necelých 30 tisíc korun. Stojí tedy podobně jako Solar Roof od Elona Muska (střešní tašky jako solární panely), takže nejsou vůbec levné. Návratnost by však měla být velmi rychlá a hlavně by se měla s náběhem výroby (50 000 dolarů na rozjetí firmy se už na Kickstarteru vybralo) snížit.

Foto: Solar Gaps