Victor Moore - vysokoškolský učitel, extravagantní umělec a architekt v jedné osobě, ho postavil pouze ze zbytků, které našel na smetištích v okolí. Protože stavěl sám, celý recyklovaný dům ho přišel na pouhopouhých 500 dolarů. To je v přepočtu asi 10 tisíc korun…

Přestože se po celém pozemku nacházejí nejrůznější umělcovy sochy a plastiky, tyčí se nad nimi zámek jako jasná dominanta kraje. Victor Moore při stavbě použil nejpestřejší spektrum předmětů, které jeho krajané vyhodili na smetiště. Využil vlnitý plech, části praček, dveře sušiček, zbytky vyhozeného nábytku a třeba také dveře vysloužilého automobilu z roku 1952. Podlaha je vyrobená ze starého sila.

Život na zámku. Anebo na smetišti?

Moore tuto stavbu, o které svět téměř neví, postavil už na konci 70. let 20. století – kdy byly zákony přece jen ještě podobným experimentům více nakloněné. Nemusel žádat o žádná povolení, stačilo, aby si koupil za pár dolarů pozemek a s tím si pak mohl dělat, co chtěl.

Architekt v zámku prožil většinu života, spokojeně zde přebýval i se svou manželkou Bobbie. Dům byl tedy plně obyvatelný – nesloužil umělci pouze jako hračka, kterou by se snažil demonstrovat svoji nezávislost a genialitu.

Dnes patří pozemek novému majiteli, který zde bohužel nesídlí. Místní lidé se sem občas chodí podívat, ale jinak se o téhle zapomenuté perle moc nemluví. V poslední době ji v USA zpopularizovala kniha “Strange Sites” od Jima Christyho.

Tip redakce: Domy mohou i létat. Nevěříte? Vin Marshall vám to dokáže.

Foto: www.inhabitat.com