Nejprve si vyznačte, kudy vaše nová cesta ze zámkové dlažby povede. Po celé trase je třeba vykopat zeminu do hloubky zhruba 30 centimetrů. Nyní si přichystejte cca 20 centimetrů silnou vrstvu kamenné drtě, tu rovnoměrně zhutněte vibrační deskou.

Okraje vaší cestičky je nutno orámovat. Ideální jsou k tomu trávníkové kamenné obrubníky, případně dlažební kostky. Pokládejte je v podélném směru. Okraje s napříč kladenými hranami mohou působit dekorativně.

Na ztuhlý povrch a usazené obrubníky přidejte cca 5centimetrovou vrstvu písku, použít můžete také jemný štěrk nebo směs písku se štěrkem.

Nyní si vezměte na pomoc stahovací lať – vytvořte s ní rovnou plochu, všechny vrstvy budou sloužit jako podklad pro kladení zámkové dlažby. Po udusání se výška dlažby sníží o zhruba 1 cm. Zámková dlažba se pokládá tak, aby byly spáry 3 až 5 mm tlusté. Jednotlivé dlaždice můžete lépe usadit použitím gumového kladiva.

Potom, co dlažbu položíte, vyplňte spáry jemným suchým pískem, ideální je písek křemenný. Přebytečný písek můžete smést. Až poté přichází na řadu udusání dlažby.

O zpevnění zámkové dlažby se skvěle postará vibrační deska s gumovou podložkou, jednotlivé dlažební kostky budou ve stejné rovině. Poté můžete znovu posypat pískem a zamést.

Zdroj: drevostavitel.cz, ireceptar.cz