Z lahodných žampionů si můžete udělat spoustu dobrých jídel, například řízky, omáčku nebo polévku. Je možné je také sušit, grilovat či nakládat. A nyní vám poradíme, jak si takové žampiony můžete vypěstovat doma.
Jak na pěstování - krok po kroku
1) Nákup pěstební sady
Autor: Thinkstockphotos.com
Sada se dá sehnat ve specializovaných zahradnictvích nebo na e-shopu. Narazit můžete na dvě varianty, a to buď na žampiony bílé, nebo hnědé. Balení skladujte nejlépe v chladu, při teplotě asi 10 °C.
V pěstební sadě najdete substrát a krycí zeminu.
ČTĚTE TAKÉ
2) Sada už je doma
Jakmile máte sadu připravenou, ořízněte igelit tak, aby po obvodu zůstal 3cm okraj. Dále nakypřete substrát třeba vidličkou do hloubky asi 2 cm. Po nakypření zakryjte kostku krycí zeminou a uskladňujte ji asi týden při teplotě cca 25 °C.
3) Mezičas
Na povrchu můžete objevit bílou plíseň, nyní je nutné celou zeminu prohrabat. I když se část substrátu dostane do zeminy, ničemu to nevadí. Zeminu poté upravte a urovnejte, a dále skladujte při teplotě 25 °C.
4) Teplotní změna
Zhruba 5 dnů po prohrabání zeminy substrát přemístěte na chladnější místo, kde bude teplota okolo 15 °C. Týden potom se začnou objevovat drobné houbičky, ty nechejte ještě malinko vyrůst a pak začněte se zálivkou. Je nutné dodržovat zálivku, odpad vody, ale i větrání a co je důležité, hlídejte substrát před výskytem nežádoucích škůdců!
5) Sklizeň
Jakmile vám žampiony vyrostou, neodřezávejte je, ale jen vykrucujte. Sklízejte ve vlnách, přičemž první a druhá bývá obvykle nejsilnější. Po každém sběru zeminu hodně zavlažte, aby nevyschla.
6) Konec plození
Nyní můžete zkusit vysypat substrát na zahradu, jestli vám i tam nevyrostou nějaké žampiony, ovšem nepodaří se to vždy. Pokud žádnou zahradu nemáte, můžete zbylý substrát použít například k zasazení okurek, paprik nebo rajčat.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com
Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in