Koupelnu používáme při péči o tělo několikrát za den, patří proto k těm místnostem v rodinném domě, které neváháme označit za nepostradatelné a které zařizujeme mezi prvními. Společně s kuchyní patří koupelna ke komoditám, které v posledních letech zažily obrovský rozmach ve vývoji zařizovacích předmětů - počínaje dlažbou a obkladovými materiály a konče takovými detaily, jakými jsou zrcadla nebo mýdelníky. Ačkoli mobiliář koupelny zůstává ve své podstatě stále stejný, jeho sortiment, kvalita zpracování a úroveň řešení se mění velmi rychle.

Neodmyslitelné umyvadlo

Jedním z prvků, které tvoří nepostradatelnou součást vybavení koupelen prakticky od dob jejich vzniku, je umyvadlo. Tradičním materiálem pro jeho výrobu je speciální sanitární keramika, která díky nepropustné glazuře zaručuje výrobku stálou barevnost, lesk a především funkčnost. Navíc je odolná vůči poškrábání, rzi, otěru i běžným domácím chemikáliím. Vodní kámen, který se usazuje na hladkém povrchu, lze snadno odstranit speciálními přípravky nebo jednoduše směsí octa a vody.

Současný trh však nabízí výběr umyvadel i z dalších materiálů - akrylátu, skla, kovu, corianu, dřeva atd. Samozřejmě je v tomto případě třeba počítat s poněkud vyšší cenou a především s tím, že netradiční prvek vyžaduje také netradiční, nebo alespoň ve stejném stylu zařízené okolí!

Zatímco dříve bývalo umyvadlo nejčastěji instalováno na stěnu jako samostatný prvek, v současné době převládá trend učinit z něho součást nábytkové sestavy složené ze skříněk, polic a zrcadel. Taková kompozice se stává nejvýraznějším prvkem koupelny a nabízí poměrně vysoký uživatelský komfort. Veškeré potřebnosti máme při osobní hygieně po ruce a navíc je k dispozici i dostatek úložných prostor různých dimenzí.

Šetřit lze téměř všude

Stejně nepostradatelným prvkem koupelny je záchodová mísa. Ačkoli je praktičtější mít pro ni samostatnou místnost, bývá velmi často součástí větší (rodinné) koupelny. Téměř nezbytností moderního záchodu je úsporný typ splachování pomocí stop-tlačítka, případně dvojpolohového ovládání splachování s možností volby objemu vody. Zejména v případě, že ke splachování používáme pitnou vodu, lze tímto způsobem účelně ovlivňovat její spotřebu.

Ve velké oblibě jsou v současnosti závěsné typy záchodových mís, které se montují přímo na stěnu bez nutnosti jejich upevnění v podlaze. Jejich největší výhodou je kromě lepšího vzhledu především určitý komfort při úklidu, protože lze v jejich okolí velmi pohodlně stírat podlahu.

Široký výběr záchodových sedátek nabízí jak levnější univerzální typy, které se hodí na více druhů mís, tak sedátka z duroplastu u sanitární série střední a vyšší třídy. Jsou ergonomicky tvarovaná, vyhotovená ve stejném barevném odstínu jako sanitární keramika, dají se lehce snímat, a celá toaleta se tak mnohem lépe udržuje.

Pokud je to jen trochu možné, je vhodné myslet při zařizování koupelny na instalaci bidetu. Bidet - ať už stojící nebo závěsný - je rychlou a pohodlnou variantou intimní hygieny.

Místo největšího požitku

Ve větších rodinných koupelnách nesmí chybět sprchový kout a vana. Nejlepším řešením je umístění obou zařizovacích předmětů. V případě nedostatku prostoru může sprchový kout nahradit vana se sprchovací zástěnou nebo závěsem. Vany se vyrábějí nejčastěji ze smaltu a akrylátu, v mnoha tvarech a velikostech, takže prakticky v žádné koupelně nebývá problém s jejich umístěním.

Příjemné lenošení při koupeli spojené s užitečnou nebo dokonce léčebnou terapií zajišťují vany s masážním systémem. Běžné vířivé, perličkové nebo kombinované systémy masáží lze ještě dále vylepšovat například o bioenergetickou hydromasáž, u které se využívá účinek klasické hydromasáže ve spojení s účinkem bioenergetické terapie (působení rostlinných esencí, vibrací světelné energie a hudebních vibrací), nebo o hydrosonickou masáž, využívající tepelné a mechanické působení ultrazvuku, která pozitivně působí na pokožku a brání vzniku kožních nemocí.

Samostatný sprchový kout je v koupelně velkou výhodou, neboť sprchování šetří vodu, energii a je mnohem zdravější než časté "nakládání se" do vany. Vybírat můžeme sprchové vaničky a kouty různých velikostí a tvarů, obyčejné nebo masážní. Dbát je třeba především na protiskluzovou úpravu vaničkového dna a způsob uchycení výplně stěny. Praktičtější na údržbu jsou bezrámové stěny, protože vodní kámen a nečistoty se nemají kde usazovat. Snadnější údržbu zajišťují také chemické povrchové úpravy, které brání usazování vodního kamene.

Nutnosti i doplňky

Velký posun lze v oboru koupelen zaznamenat také v přístupu k úložným prostorám. Zatímco dříve bývaly skříňky, police a různé nábytkové sestavy v koupelně spíše výjimkou, dnes je tomu naopak. Své využití zde určitě najdou uzavřené umyvadlové skříňky, rohové sestavy či police, jednoduché otevřené police nebo koše na použité prádlo. Volit lze z nejrůznějších materiálů i různých barevných odstínů. Hygienické potřeby všech členů rodiny mají mít své stálé místo, proto se koupelna zařizuje také podle množství těchto věcí. Provoz a zařízení této místnosti jsou tudíž ovlivněny i počtem jejich uživatelů. Jinak funguje koupelna rodiny se třemi dětmi, jinak koupelna člověka, který žije sám, jinak koupelna starších lidí.

Za estetický a zároveň funkční doplněk koupelny lze považovat dnes velmi oblíbené žebříkové radiátory, vyráběné opět v mnoha barevných, tvarových i výkonových variantách. Hodí se zejména na prosoušení ručníků, případně rychlejší sušení prádla. Jejich výkon však nebývá příliš velký a ve větších koupelnách se zpravidla bez doplňkového zdroje tepla neobejdeme. S velkou výhodou pak lze využít podlahového vytápění.

Koupelnovou nezbytností je dále kvalitní osvětlení. To by mělo poskytovat jednak rozptýlené světlo, jednak světlo cíleně směrované, zejména v prostoru kolem zrcadla. V malých koupelnách bez okna se používá pro optické zvětšení prostoru bílá barva a vertikálně umístěné zrcadlo. Účinné je nepřímé základní osvětlení přes podhled, dále bodová světla zabudovaná do sádrokartonových podhledů nebo zezadu osvětlené matné skleněné plochy.

-Dům a zahrada 2/2002-

Foto: Duravit, Sapho, Kaldewei