Vliv reklamních katalogů je mocný, a tak se můžete cítit trochu posmutněle, když si místo vysněné designové vany jdete vybírat nějakou tu levnou akrylátovou. Jenomže akrylát vás může mile překvapit. Jde totiž o materiál, který je na dotek měkčí a teplejší než jakýkoli jiný materiál, nepočítaje dřevo, a dokáže udržet vodu teplou po delší dobu. Potěšíte jím i řemeslníka, jenž vám bude vanu instalovat - akrylát je naprosto lehoučký a snadno se s ním manipuluje. A díky jeho tvárnosti si můžete vybírat z velkého množství designů; i když do vaší panelákové koupelny nezapadne jiný tvar než klasický obdélník standardních rozměrů, vnitřní prostor vany může nabízet ergonomické prolisy, područky, méně či více kolmý tvar zádové části atd.

Akrylát je zkrátka praktický. Co nás na něm ale také bude zajímat, je jeho životnost a odolnost. V první řadě záleží na tom, zda byl vyroben tažením (extrudovaný akrylát), nebo litím do forem (litý akrylát), přičemž fyzikální vlastnosti materiálu jsou lépe zachovány v jeho lité podobě. Tloušťka akrylátu by měla být alespoň 4-5 mm, abyste měli jistotu, že nejde o levnou náhražku. O kvalitě leccos napoví také záruka výrobce, dejte jen pozor na její podmínky - aby vám záruku později uznali, už při montáži bude potřeba dodržet přesný postup daný výrobcem.

Akrylátové vany jsou bohužel náchylné k poškrábání; drobné povrchové škrábance lze opravit přebroušením, ale obecně se nedoporučuje čistit povrch abrazivními prostředky, koupat ve vaně psa nebo v ní nechat děti řádit s hračkami, které mají tvrdé hrany. Riziko představuje také používání různých kosmetických prostředků, například koupelových solí a jiných přísad; může se stát, že se povrch vany zbarví a skvrn se už nezbavíte. V tomto ohledu jsou spolehlivější vany smaltované. Vanu z akrylátu lze nicméně opatřit antibakteriální úpravou, která odolnost povrchu zlepší.