Zdrojem zápachu mohou být aromatické pokrmy v nedokonale uzavřených nádobách, mísící se bakterie z různých druhů potravin, ale třeba také zanesený odtokový kanálek. Když se odtok ucpe zanesenou špínou, z lednice nemůže odtékat vysrážená voda. Zároveň je to místo, které běžně nečistíme, takže se tu může nahromadit spousta bakterií. Kanálek se dá vyčistit speciálním kartáčkem dodaným spolu s lednicí, ale poslouží i brčko či drátek obalený navlhčeným hadříkem se saponátem.
Dále je potřeba důkladně umýt celý vnitřek lednice. Jednotlivé přihrádky můžete vyčistit klasicky teplou vodou s jarem, použít lze také jedlou sodu nebo citronovou šťávu. Lednici je třeba po čištění omýt, vytřít do sucha a aspoň hodinu nechat stát s otevřenými dveřmi. Teprve potom ji můžeme opět zprovoznit.
Jak zápachu z lednice předcházet:
- potraviny mějte dobře roztříděné, maso, mléčné produkty a zelenina by měly být v oddělených přihrádkách
- ovoce před uložením do lednice neomývejte, rychleji by se kazilo - to samé platí pro rajčata a další zeleninu
- aromatické potraviny skladujte v pevně uzavřených nádobách nebo sáčcích
- do lednice nikdy nedávejte hrnce či misky s horkým obsahem, teplé jídlo zvyšuje vlhkost a celkovou teplotu uvnitř ledničky, a vytváří tak příhodnější prostředí pro množení bakterií.
Do boje proti zápachu můžete zkusit zapojit i nějaký přírodní pohlcovač pachu, který se osvědčil našim babičkám. Do lednice se za tímto účelem vkládá například rozpůlený citron, talířek s čerstvě mletou kávou, nastrouhaná pomerančová kůra, miska s jedlou sodou nebo miska ovesných vloček.