Stavíte nový dům nebo rekonstruujete byt a hledáte nové vhodné materiály pro obložení koupelny nebo optické rozdělení místnosti? Sklo je tak starý materiál, že ho z podobných úvah často vyřazujeme už zcela automaticky… A to je veliká chyba. Proč sklo? Sklo se stalo nejen módním, ale také velice praktickým stavebním doplňkem interiéru. Používá se nejčastěji jako dělicí prvek nebo obkladový materiál. S ohledem na zvolenou barvu a její sytost může vnést do prostoru pocit světla, vzdušnosti, čistoty a jistou mírou odrazu také místnost opticky zvětší.

Dělicí příčka Skleněné desky se nemusíme bát, ani pokud by měla stát volně v prostoru a opticky rozdělovat místnost. Řešení je používáno nejen v koupelnách, ale často také jako forma optického oddělení kuchyně od hlavního obytného prostoru. Sklo se v takovém případě používá dvojité. Obě části jsou slepeny silikonem a deska je kotvena k podlaze a ke stropu nejčastěji v hliníkových profilech tvaru U a fixována rovněž silikonem. Vysokou míru bezpečnosti zajišťuje fakt, že sklo je tvrzené. To je také důvod, proč jeho opatření různými otvory není právě levné.

Kuchyň Prostor na zdi za pracovní deskou byl až dosud nejběžnějším způsobem využití skla. Nejčastěji ho dodává samo kuchyňské studio, a toto řešení je nejpraktičtější z hlediska využití záruky. Sklo je praktické na údržbu, ale je třeba počítat s nutností řešení umístění zásuvek. Pokud by měly být právě na skleněné desce, předpokládají vytvoření otvoru v ceně přibližně tisíc korun.

Koupelna Stěna obložená sklem byla ještě donedávna k vidění pouze v hotelových pokojích. V současné době je stále běžnějším řešením i v bytě. Výsledek je většinou elegantní a vypadá draze. Málokdo však ví, že je v důsledku levnější než klasický obklad. Skleněné desky široké přibližně metr bývají umisťovány jako souvislý pás až ke stropu. Také zde narazíme na nutnost vytvoření otvorů a umístění například vodovodních baterií. Lze to však obejít kombinací skla a obkladu v jediném prostoru. Sklo může být použito na několika místech, kde není stěna narušena, a tam, kde je zavěšena toaleta, umyvadlo atd., se dá aplikovat velkoformátový obklad například šedé barvy. Jedná se o značně efektní řešení.

Náklady Tvrzené sklo je na českém trhu nabízeno v ceně dva až tři tisíce korun za metr čtvereční včetně práce. Zdá se, že například keramický obklad vyjde levněji. Srovnáváme-li ale sklo s velkoformátovými kalibrovanými obklady a vezmeme-li v úvahu cenu jejich obložení a vyspárování i to, že se jedná o velice hrubý mokrý stavební proces, zjistíme, že sklo vítězí.

Navíc skleněnou desku lze instalovat i v hotovém interiéru, aniž by byl jakkoliv poškozen. Dodavatelská firma vše sama zaměří a při následné instalaci používá pouze zmíněný silikon, což je práce zcela čistá. Sklem je tedy možné vyřešit celou řadu problémů, které nám unikly v době budování samotného bytu, a přesto nepůsobí jako řešení dodatečné ani nouzové.

-jop-Foto: www.isifa.com, Iveta Kopicová, Alnus, Duravit