Růžičky květáku obalené ve strouhance a smažené v oleji jsou tradičním a velmi oblíbeným jídlem. I když se můžeme utěšovat tím, že jeho základem je zelenina, smažením se z ní ve skutečnosti stává kalorický a těžko stravitelný pokrm, který má ke zdravé výživě daleko. Pokud si chcete před létem trochu odlehčit jídelníček, zkuste květák upéct. Je to snadné, rychlé a ušetříte tím spousty kalorií. Navíc si opravdu pochutnáte. Výhodou pečeného květáku je i jeho univerzálnost – ochutit ho můžete kmínem, paprikou, česnekem, sušeným chilli, bylinkovým pestem nebo orientálním kořením. Skvěle chutná i posypaný sýrem, třeba parmazánem nebo ementálem.

Květák se hodí i na gril! Ve videu zjistíte, jak na to:

Zdroj: Youtube

Odkud se vzal květák?

Odkud se vzal květák?

Původní rostlinou, z níž se květák vyvinul, je divoce rostoucí brukev, kterou najdeme především ve Středomoří a u pobřeží západní Evropy. Své jméno dostal podle hlávky, kterou tvoří zdužnatělá nerozvinutá květenství. Kromě skvělé chuti a pestrých možností využití může nabídnout i spousty zdraví prospěšných vitaminů a minerálů. Je také skvělým zdrojem vlákniny a působí preventivně proti civilizačním onemocněním.

Pečený květák

Čas přípravy: 30 minut


Ingredience:

  • 1 květák
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • koření dle chuti (uzená paprika, kari koření, garam masala, římský kmín, sušený česnek…)
  • citronová šťáva


Jogurtový dip:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • lžička dijonské hořčice


Příprava:

1) Troubu předehřejete na 200 ˚C.

2) Květák omyjte a osušte. Můžete ho rozebrat na větší růžičky, nakrájet na velké plátky nebo jen přepůlit. Poté ho rozložte na plech s pečicím papírem.

3) V misce smíchejte olej, koření a lehce zakápněte citronovou šťávou. Pomocí mašlovačky květák potřete ze všech stran.

4) Plech vložte do trouby a pečte zhruba 20 minut, dokud květák nezíská zlatavou barvu.

5) Jogurt dejte do misky, lehce osolte a smíchejte s nasekanou pažitkou a hořčicí.

6) Pečený květák podávejte s vařenými bramborami a jogurtovým dipem.

Zdroj: karolinafour.cz, ireceptar.cz