Říká se, že největší radost člověku udělá to, co si sám vyrobil, nebo co mu s láskou vyrobil někdo jiný. Ano, obrázek od dítěte či vyšívaná dečka od babičky leckdy potěší víc než drahé dárky. Stejné je to i s dekoracemi. Co na tom, že advent už je v plném proudu a vy se k výzdobě dostáváte až teď – nakupte suroviny a upečte si „jedlé“ dekorace, které vyzdobí a provoní vaši kuchyň. Když zapojíte celou rodinu, strávíte pěkný společný večer a dekorace z perníkového či preclíkového těsta naaranžované na míse či zavěšené všude možně dodají vaší domácnosti pravou vánoční náladu. Tady jsou recepty:

Perníkové těsto

  • mouka pšeničná hladká – 300 gramů
  • cukr – 100 gramů
  • vejce – 1 kus
  • med – 50 gramů
  • tuk – 30 gramů (na pečení)
  • jedlá soda – 1 lžička
  • koření do perníku – 1/2 lžičky

V kovové míse ponořené do horké vodní lázně rozpustíme tuk s medem. Přimícháme cukr, přišleháme vejce a mícháme, dokud se nezačne tvořit pěna. Mísu vyjmeme z horké vodní lázně, postavíme ji do studené vody a mícháme, dokud směs nezchladne. Přimícháme mouku promíchanou se sodou a kořením, těsto vyklopíme na pomoučený vál a propracujeme ho rukama, dokud není hladké a pevné. Zabalíme ho do fólie a necháme uležet v chladu.

Preclíkové těsto

  • hladká mouka – 500 g
  • droždí – 30 g
  • cukr – 1 lžička
  • tuk – 120 g
  • pivo – 3 dl
  • dva žloutky
  • sůl
  • pepř mletý

Na potření:

  • kmín
  • jeden žloutek
  • hrnek mléka

Z uvedených surovin vymícháme těsto. Necháme ho v teple vykynout a následně vyčarováváme dlouhé žížaly, ze kterých děláme preclíčky rovnou na plechu vyloženém pečicím papírem. Potíráme žloutkem rozmíchaným v mléce. Sypeme kmínem, solí, mákem…

Titulní foto: Thinkstockphotos.com